Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



неділю, 28 липня 2013 р.

«Утренняя заря» над річкою

  На що схожий ваш новий день? Мабуть більшість відповідей буде - на попередній. Робота - домівка, звичайна рутина, біг по колу. Завжди не вистачає часу, іноді бажання, іноді енергії. У цій життєвій круговерті важливо іноді просто зупинитися і замість голосу розуму, який переважає, почути власну душу, поміняти звичну реальність. Як це зробити? Хоча б сходити на фестиваль авторської православної пісні «Утренняя заря», який щороку відбувається у нас у Коростені в день пам'яті рівноапостольної княгині Ольги.
Назва фестивалю не випадкова. Ольга стала ранковою зорею зародження християнства на Русі. Хоча в історії нашого міста ім'я княгині Ольги сприймається  неоднозначно. За легендою вона хитрістю зруйнувала Іскоростень, який не могла підкорити. Ось як про це  розповідає стародавній літопис: «…Підпаливши паклю, прив’язану до ніжок зібраних у вигляді данини голубів, вона випустила їх до рідних гнізд. І запалало місто з усіх сторін». Це була помста княгині за вбивство древлянами її чоловіка, жадібного до данини князя Ігоря.  
 В нашого древнього міста дійсно цікава непроста історія і не менш цікаве сьогодення. Вже п'ятий рік поспіль ми чекаємо на диво, незабутні хвилини радощів, огорнутих  легкою хвилею суму від концерту авторської православної пісні…
 

   Ліричні мелодії з неосяжним щирим змістом  навіюють спогади, хвилюють. Проходить фестиваль не в концертному залі, а в міському парку, на гранітному березі річки Уж, в місці, яке називається «Ольжина купальня».
 Коли лунають пісні і прекрасні голоси виконавців парк ніби завмирає, а разом з ним люди, річка, вітер, дерева.
Поєднання сильних і ніжних звуків нікого бентежать душу, спонукають бути кращими, ніби примари сковують, залишаючи все навколо в стані нерухомості.
Мальовничі скелі Ужа потопають в неповторній атмосфері духовної краси.


Немає байдужих до творчості православних піснярів, духовної щедрості виконавців, які з усією широтою сердець дарують часточку себе присутнім, випромінюють ту неповторну благодать, яку дарує людині віра. Розумієш, що це дійсно справжнє, якого нам інколи так не вистачає.

  Ось як розповідає про цьогорічне проведення фестивалю коростенське  телебачення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!