Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 26 лютого 2013 р.

А у нас майстер – клас!

   Коли вперше побачили чудові роботи Ольги Білошицької, керівника гуртка «Мукосолька», що працює при Центрі соціально – психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, були просто вражені. Яскраві, позитивні; коли на них дивишся -  підвищується настрій. Подивіться, чи не так?


   Виставка робіт гуртка «Мукосолька» із символічною назвою «Не хлібом єдиним» експонується зараз в читальній залі бібліотеки ім. М. Островського.

     Навіть не уявляли, що всю цю красу можна зробити самим. Справа за малим – було б бажання і хоч трішки знань  про звичайний і одночасно незвичний матеріал, з яким потрібно працювати. Це - мука та сіль. В давнину сіль і мука були підношеннями богам, а сьогодні ми використовуємо їх для творчості. Доступний, благородний і благодатний матеріал, з яким легко може працювати і дитина. Матеріал, який можна пофарбувати харчовими барвниками, аквареллю або гуашшю, додати запах. Для тонких робіт додають крохмаль, олію. А ще дуже зручно, що з ним можна працювати всім, що є під рукою: ручкою, пензликом, трубочкою. Якщо покрити лаком, така рукотворна краса збережеться надовго.
Ця давня і сучасна техніка називається тістопластика.
     Сама Ольга каже, що головне – не боятися творити, в кожному з нас горить іскорка творчості. Коли до неї приходять люди різного віку і питають, як це все можна зробити, відповідає: «Просто руками. Якщо ви хочете щось зробити і вам це хочеться так, що ви не можете дихати, значить у вас завжди все вийде».
Ми дуже хотіли навчитися, тому і пройшли два майстер – класи Олі.



   На першому робили рибку. Виявилося, що для цієї роботи не потрібно багато знань і умінь. Головне – робити кульки та морквинки. І знати рецепт солоного тіста, яким хочемо поділитися: 2склянки муки, 1склянка солі і неповна склянка води, трішки олії. Замісити тісто, щоб не прилипало до рук (консистенція така,щоб зручно було працювати).
 Ось що у нас вийшло.


 
  
   На другому майстер - класі зібралося так багато бажаючих, що заготовленого тіста було мало, довелося замісити нове. Робили ось такого милого бегемотика. Коли починали роботу, не знали, що у нас вийде. Не зважаючи на однакову техніку виконання, всі вироби вийшли різними. Кожен додав щось своє.



  Мабуть у всіх творчих людей є щось спільне, що їх об’єднує: вони знаходять собі заняття до душі, розвиваються в цьому напрямі, відточуючи свою майстерність, а потім знайомляться з іншими техніками, стилями і напрямками та пробують нове. Так, крім робіт з тістопластики, Ольга виготовляє іграшки, розписує пляшки, платівки, ялинкові прикраси. Всі її роботи оригінальні, не схожі одна на одну, різнобарвні, вражають маленькими, але важливими деталями. Кожна несе свій неповторний настрій і колорит, відображає український національний фольклор. Вражають витонченість виробів, колористика, майстерність виконання, дивовижне відчуття форми, сюжетів, кольорів. Мисткиня використовує різноманітні матеріали для оздоблення – мак, просо, гречку, вермішель, солому... Таку красу може створити лише серце, сповнене любові.

   Ми вдячні Ользі за насолоду, яку отримали від споглядання її творів і особливо за майстер – класи, що принесли такий позитив та релакс. Бажаємо натхнення і нових творчих ідей.  А ще хочемо визнання для наших молодих талантів, хай їх знає весь світ.

3 коментарі:

  1. Погоджуюся на всі 100%: сама назва викликає посмішку "МУКОСОЛЬКА", а до того ж роботи які сонячні, веселі, щирі! Не перестаю дивуватися людям, які мають такі золоті рученята! Я ніколи нічого подібного навіть не намагалася спробувати робити! Але це диво: пані Ольго така різностороння людина - і техніка розпису на склі, і вишивання, аплікація, малювання - супер! Починаю вам, дорогі колеги, заздрити - які у вас шикарні майстер-класи пройшли! Зверніть увагу: мій комент із суцільних знаків окликів!!! Мої вітання вашій майстрині! Нехай творча наснага не залишає цю диво-людину ніколи!
    А вас готуємося запрошувати на майстер-клас - навчите?:-)

    ВідповістиВидалити
  2. До речі, дуже гарно написаний допис: є авторський стиль, є смакування зворотами, порівняннями, відчуваються емоції... Дуже приємно читати!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, Тетяно! Дуже прижмно чути це від Вас! Нам надзвичайно подобаються роботи Ольги, мабуть це відчувається в розповіді. Що стосується майстер-класу, будемо раді показати те, чому нас навчили, але не більше, хисту такого, як у Олі немає:) Їй обов'язково передамо Ваші вітання і захоплення її роботами з усіма знаками оклику!

      Видалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!