Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 24 січня 2013 р.

Україна – Соборна, вільна, сильна


        В єднанні сильні ми,
               Як зерна влиті в колос!
 

   22 січня вся Україна відзначала  День Соборності та Свободи України - свято, яке тільки віднедавна, за умов державотворчих процесів в Україні стало святковим днем календаря. Із 1990-го по 1998-ий роки відзначення Акту злуки відбувалося за ініціативи громадськості, а в 1999-му Указом Президента України Л. Кучми було встановлено День Соборності України. Наступний Президент України, В. Ющенко, своїм Указом проголосив день 22 листопада Днем Свободи України – на знак вшанування подій Помаранчевої революції. Президент України В. Янукович об’єднав ці два свята, мотивуючи це прагненням об’єднати громадян України навколо процесу побудови сильної, єдиної, вільної України.
Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе,
           Соборну і єдину,
  І нам твою історію творить.
  
   В центральній міській бібліотеці ім. М. Островського пройшли урочисті збори, в яких взяли участь працівники бібліотеки, учні та викладачі навчальних закладів міста, представники громадських організацій. Урочисте зібрання проходило у формі усного журналу, який мав назву «Україно, твоя доля – єдність, злагода та воля». Присутні перегорнули такі сторінки: «Історія Дня Соборності», «Проголошення Акту злуки», «Живий ланцюг 1990 року» та «Історичне значення Дня Соборності».
   Вітаючи присутніх, заступник міського голови Олександр Дзиґа відзначив, що і через 91 рік після доленосної події в історії України – проголошення Акту возз’єднання УНР і ЗУНР, проблема соборності, єдності, які в підсумку є основою державності, залишається актуальною. Кожен з нас повинен розуміти те, що символ єднання, символ громадянина незалежної держави в нас повинен бути в душі і серці, тоді ми переможемо та будемо єдиною, могутньою, європейською нацією.
   Тему «Історії Дня соборності» від початку об’єднання давньоруських земель навколо престолу в Києві і до сучасності розкрила вчитель історії НВК №12 Олена Стецюк. Завідуюча відділу обслуговування ЦБ Марина Пославська виступила з презентацією, присвяченою президенту ЗУНР Євгену  Петрушевичу(з нагоди 150-річного ювілею).
  Аліна Стецюк, учениця ЗОШ №9 розгорнула сторінку усного журналу "Проголошення Акту злуки".
   Акція «Живий ланцюг» стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. 22 січня 1990 року від західного кордону і до столиці на шляхах через міста і села люди стали, узявшись за руки. Це стало символом духовної єдності східних і західних земель України.
  Сторінка усного журналу «Історичне значення Дня Соборності» включала в себе виступ депутата міської ради Володимира Стужука та бібліографічний огляд  книжкової  виставки  «Україна – Соборна, вільна, сильна» бібліотекаря Алли Сергієнко. 
   Ми не байдужі до всього, що пов’язане з Україною: радіємо за її успіхи та вболіваємо за невдачі, глибоко шануємо все те, за що боролися наші предки – свою національну культуру, звичаї, віру та традиції. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.
   Проведення урочистого зібрання, присвяченого Дню Соборності висвітлювали представники місцевих ЗМІ. Пропонуємо відео та радіотрансляцію цього заходу.
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!