Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 13 листопада 2012 р.

Шкідливі звички: міраж та дійсність


«Люди впускають ворога в свої вуста, і він викрадає їх мозок.
В. Шекспір
 



  Про шкоду паління та алкоголю говорять багато. Проте неспокій учених, лікарів, педагогів, викликаний поширенням цих згубних звичок, зростає, оскільки поки що значна кількість людей не вважають їх за шкідливі для здоров’я.
  Результати досліджень свідчать про те, що багато людей набули цих звичок у підлітковому віці. Тиск з боку товаришів  і бажання бути схожими на дорослих спонукають молодих людей до паління та вживання спиртних напоїв.
  З метою формування у підлітків правильного уявлення про здоровий спосіб життя, дбайливого ставлення до свого здоров’я, здоров’я оточуючих і профілактики паління, пияцтва було проведено тематичний вечір – застереження «Шкідливі звички – … омана! Убережіться від дурману!» з учнями 7 класів Коростенського ліцею. Захід підготовлено спільними зусиллями працівників бібліотеки - філії № 2, Центру соціально – психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та міського ліцею, що відбувся в творчій залі центру.
  Завідуюча бібліотеки провела бесіду зі школярами на тему «Шкідливі звички: міраж та дійсність», звернула увагу на те, що шкідливі звички і школяр несумісні. Шкільні роки – це роки фізичного та розумового зростання, тому організму потрібно багато сил, щоб упоратися зі всіма навантаженнями. Паління ж уповільнює їх фізичний і психічний розвиток. У 12 – 15 років підлітки, які палять, скаржаться на необхідність відпочинку в разі фізичних навантажень; число неуспішних зростає в тих класах, де більше учнів палять. Також чимало представників юного покоління потрапляють і під згубну залежність від пива. Один літр пива міцністю в 5 градусів є еквівалентом 125г горілки. Як показують останні дослідження ВООЗ, в Україні вживає пиво кожен третій підліток у віці 12 років, а у віці 13 років – двоє з кожних трьох. Пристрасть до пива підриває роботу організму ще підступніше, ніж горілчана.
Учасники заходу мали змогу ознайомитись з літературою, матеріалами з періодичних видань із фонду бібліотеки – філії № 2, представленими на книжково – ілюстративній виставці – застереження «Зупинись: небезпечно!». 
Діти з великою зацікавленістю слухали поетичні твори авторів – аматорів з даної тематики.
  Напередодні цієї зустрічі у міському ліцеї було проведено конкурс на кращу стінну газету на тему «За здоровий спосіб життя!», кращі із кращих було представлено на заході.
  Тему формування у дітей та молоді відповідальної, безпечної поведінки у формі бесіди – тренінгу з елементами гри розвинула в своєму виступі заступник директора центру Людмила Пінська. Спілкування з дітьми супроводжувалося відеороликами про шкідливість тютюнопаління, алкоголю на організм людини. Школярі під час заходу виявляли неабияку активність і зацікавленість.
  Приємним є той факт, що останнім часом все більше молодих людей підкреслено негативно ставляться до спиртного та тютюнопаління. Вони орієнтуються на здоровий спосіб життя. Але щоб стати повноцінною, корисною для суспільства особою, треба свій вільний час заповнювати осмисленими заняттями. «Хто хоче що – небудь зробити, шукає засоби. Хто не хоче робити нічого, шукає причини », - свідчить відомий афоризм. Чим цікавіше, змістовніше буде дозвілля, тим рішучіше піде боротьба зі шкідливими звичками, які починаються від неробства. Всім нам потрібно пам’ятати: здоров’я, радість життя і щастя – в руках кожної людини!

7 коментарів:

  1. Які ви молодці, колеги, такий змістовний та важливий захід провели!
    До речі, вперше бачу ваші меблі - супер! сучасні, креативні! Яким чином ви їх придбали?

    ВідповістиВидалити
  2. Сумно,але тема заходу дійсно актуальна.
    А про такі гарні меблі зараз і ми можемо тільки мріяти, захід проводили у гостях.

    ВідповістиВидалити
  3. Але у вас гарний новий дізайн блогу, і він вже на 102% - ваш і тільки ваш!

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо, Тетяно, за похвалу, дійсно цікаво шукати нові картинки для дизайну блогу. Це найлегше, а ось додавати нові гаджети (натякаємо на Вашу новинку) чи працювати з НТМЛ - кодами важкувато:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені здавалося ми з Романом написали все докладно, аби легко було налаштувати новий гаджет. Ви не пробували?

      Видалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!