Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 16 лютого 2012 р.

Відлуння афганської війни

Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна.
Геройство. Біль. Дочасна сивина.
Прокляття чаша випита до дна.
Жорстока тиша. Вибухоподібна.
Війна. Війна. Війна.
П. Поліщук

           Двадцять три роки минуло з тих пір, коли колишній Радянських Союз вийшов із несправедливої та невиправданої афганської війни. Та скільки б не минуло років, не зітруться із пам’яті імена воїнів-героїв. За кожним – свій життєвий подвиг, своя доля.
     Афганістан… Він став  синонімом людського горя з присмаком смерті: палюче сонце зранку, спекотний вітер і пісок, що не дає дихати… Це пекло назавжди закарбувалося у свідомості тих, хто його пережив.

    14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, велику читацьку аудиторію студентів Коростенського технічного коледжу зібрав вечір спогадів «Час і досі не загоїв рану, цей одвічний біль Афганістан».
Ведучі вечора Галина Примак та Тетяна Примаченко розповіли присутнім про страшні наслідки тієї неоголошеної війни. Прості слова, акомпанемент під гітару пісень про афганську війну, які звучали протягом вечора, наповнив душі присутніх смутком з присмаком гіркоти.  Ведучі наголосили на тому, що  молодь Коростенщини також виконувала свій інтернаціональний обов`язок, воюючи в Афганістані. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих. Це коростенці: Віталій Селезньов, Володимир Березюк, Микола Каленський, Михайло Лотоцький, Костянтин Наумчук, Олексій Степанчук, Василь Ущаповський, Леонід Чумак та Анатолій Юрченко.
     На захід були запрошені воїни-інтернаціоналісти, які пройшли небезпечними дорогами афганської війни, виконуючи свій військовий обов’язок – голова міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Олександр Георгійович Прудніков, заступник голови міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Поліняка Іван Васильович та майор запасу танкових військ Лобас Олександр Георгійович.
      Виступаючі змогли донести до слухачів все те, що особисто побачили і відчули у ті жахливі роки, коли воювали у чужій країні.
           







           

     У фонді центральної бібліотеки ім. М.Островського є чимало видань про солдатів неоголошеної війни: нариси, репортажі, статті журналістів, публіцистів, письменників,  з якими присутніх ознайомила бібліотекар Т. Примаченко, презентувавши перегляд літератури «Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна».
       Бої закінчилися. Афганська війна в пам’яті людства буде жити ще довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів, слізьми матерів. Ми поділяємо весь біль із тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану  всім учасникам тих подій.




4 коментарі:

  1. Впевнена, що захід пройшов супер-цікаво. Колись я також запрошувала воїнів-афганців на чолі з Прудніковим) і з вашими гостями знайома.Мої читачі(восьмикласники) слухали їх дійсно затамувавши подих... І екскурсію (безкоштовну)в нашу славнозвісну "Скелю" вони нам влаштували,(Іван Поліняка тоді був комендантом).Коротше кажучи справжні чаловіки... Ви,дівчатка, молодці...

    ВідповістиВидалити
  2. Олена, дійсно в нас були дуже цікаві гості і обдаровані розповідачі, всім присутнім і нам також дуже сподобались їх розповіді. Тим більше, крім серьозних спогадів про страхіття війни, вони розповідали про кумедні випадки військової служби.

    ВідповістиВидалити
  3. Молодці дівчата.Так тримати і надалі!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  4. Ваша увага нам приємна, щиро вдячні!!!

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!