Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

Хай живе Дерун – Дерунович!


         Ода Дерунам
 Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.
    Вам так личить сметана і м’ясо,
    І олія з цибулею теж.
    А підлива грибна, запашная
    Неодмінно Вам чару додасть.
 Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні.
Ви окраса поліського столу,
Страва на день і цілі віки.
                        Богдана Волкодав
 

     Картопля для кожного українця – це другий хліб. Деруни на Поліссі входять до меню чи не кожної господині, і споживати їх можна в необмеженій кількості та з якими завгодно приправами. «А чому б нам не зробити красиве свято, присвячене цьому овочу? Адже є свято вареників, чорниці, меду!», - замислились коростенці.
     Перший Міжнародний фестиваль дерунів відбувся 27 вересня 2008 року. У ньому взяло участь більше п’яти тисяч гостей. Дерун, спечений того дня вагою 118 кг, довжиною 2м 40 см, занесено до Книги рекордів України. А в наступному 2009 році 19 вересня встановили пам’ятник Деруну. Приємно, що вірш нашої активної читачки Богдани Волкодав викарбували на цьому пам’ятнику.
    Вже четвертий рік поспіль Коростень радо запрошує городян та гостей з усіх регіонів України та зарубіжжя на Міжнародний фестиваль дерунів, який в цьому році відбудеться 10 вересня. Протягом свята будуть проводитись конкурси: плакатів, віршованих або пісенних творів про деруни, найоригінальніший овоч або фрукт, що виріс на Коростенщині; майстер-клас від міського голови «Дерун від мера». На  фестивалі працюватиме школа дерунярства, де кожен бажаючий зможе спробувати приготувати деруни й отримати диплом про закінчення Коростенської міжнародної школи дерунярства, а також головна мить фестивалю – конкурс на найсмачніший дерун. В цьому році зі всієї України на свято запросили сім’ї з оригінальним прізвищем – Дерун, було розіслано 600 запрошень і до нашого міста приїдуть 15 родин.
    З ранку до пізнього вечора на всіх нас чекають українські національні страви, пісні, танці, жарти, розваги, радісний настрій і звичайно - ДЕРУНИ, ДЕРУНИ, ДЕРУНИ!
    Ми теж не могли обминути своєю увагою таке гарне свято. І вирішили напередодні підготувати апетитну виставку «Найсмачніші все ж вони – коростенські деруни» і провести тренінг – дегустацію дерунів. Літературні опуси коростенців, присвячені головній страві свята, що були представлені на щорічних конкурсах, зібрані у нас в бібліотеці. 





Коростенські деруни –
Найсмачніш за все вони.
І великі, і малі
На святковому столі.
      Дерунці собі лежали
      І грайливо нам моргали…
      Де ж тієї сили взяти,
      Щоб усіх їх скуштувати?!
                 Микола Кучинський

12 коментарів:

  1. Деруни – дерунчики
    Ой смачні ж, голубчики!
    Як на стіл їх подаси
    Той не треба й ковбаси!
    Сама їм і всіх запрошую!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, Алла, за запрошення! Зустрічаємося біля пам'ятника Деруну.

    ВідповістиВидалити
  3. Однозначно - "школа дерунярства" - это звучит!!! :))
    Обожаю картошку во всех ее кулинарных проявлениях! Ела бы ее три раза в день, честно. Гениальный овощ. Спасибо людям, которые её выращивают!
    Сразу вспомнился изумительный роман Дудинцева "Белые одежды". В нашей стране даже история картофеля - драматичная... :(

    Выставки ваши понравились. Представляю, какой дразнящий аромат в библиотеке стоял! :))

    ВідповістиВидалити
  4. Аромат был действительно обалденный! А деруны какие вкусные! Нам и читателям очень понравились."Школа дерунярства" действительно себя оправдала. В этом году хороший урожай картошки, так что дерунами обеспечены на целую зиму.

    ВідповістиВидалити
  5. Ну як же так, що пропустили ваше свято???((( Із задоволенням би завітали у Школу дерунярства:-) Виставка дуже "смачна" вийшла!

    ВідповістиВидалити
  6. Коростенські деруни, та смачні ж які вони,
    Бо готуються з любов'ю, додають снагу й здоров'я
    І щоб їх приготувати добре серце треба мати, Гарний настрій, дзвінкий сміх й нагодуємо усіх!

    Натремо на дрібній тертці ми картоплі кілограм,
    Й цибулину, також, стерти необхідно буде нам,
    Розіб'єм яйце у суміш, трошки додамо вершків,
    Це для того, аби згодом наш дерун не потемнів,
    Все це слід перемішати, й незабути посолить...
    Черга вже прийшла пательню з смальцем добре
    розігріть,
    Та для смаження підійде, також, і олія
    Головне, щоб пропеклися, та не пригоріли.
    На пательню викладаєм ложкою столовой
    Й смажим декілька хвилин, щоб були готові.
    Далі соус овочевий будем готувати,
    Нам для цьго в господарстві ось що треба мати:
    Моркву, перець та цибулю дрібно рошинкуєм,
    Та по черзі на пательні все це спасеруєм,
    Все змішаємо, посолим, деруни оздобим й подамо
    до столу.
    А щоб наша страва ще краще смакувала,
    Можна шкварок натопити з свинячого сала.
    І щоб було веселіше страву куштувати,
    Наливочки грамів сто радим випивати.
    Й сум відступить після того, вам сказати мушу,
    Якщо пісню заспіваєм, щоб зігріла душу.

    ВідповістиВидалити
  7. Сподіваемось, Тетяно, що наступного року обов'язково до нас приїдете! Дерунами посмакуєте, у Школу дерунярства завітаєте.

    ВідповістиВидалити
  8. Дякуємо, Еlena, за такий чудовий рифмований рецепт коростенських дерунів. Обов'язково ним скористаємось! Чекаємо на нові шедеври.

    ВідповістиВидалити
  9. Які деруни, які фото - вже чую цей присмак та аромат. А ваш блог ще й смачненький :)

    ВідповістиВидалити
  10. Фото вишли дійсно апетитні, дивимось і згадуємо свою смачну виставку та Міжнародний фестиваль дерунів у нашому місті.

    ВідповістиВидалити
  11. я також хочу у вашу Школу, навіть дистанційно. приймете?

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!