Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



неділю, 18 лютого 2024 р.

Недописана книга життя С. Кемського

На небо погляне вільна людина,
з новими думками, творча, нестримна.
Ми стіни проб’ємо з міцного граніту,
 щоб тільки любов панувала у світі!

С. Кемський 

Такими рядками з вірша нашого героя - земляка Сергія Кемського розпочалася зустріч в бібліотеці –філії с. Грозине з учнями середніх та старших класів місцевого ліцею. До нашої зустрічі приєдналися і працівники БК с. Грозине. Йому б ще жити і жити… будувати кар’єру, дбати про свою родину, кохати, створити сім’ю, але… смерть безжалісно забрала його назавжди, як і назавжди йому залишилось 32… Хвилиною мовчання всі вшанували пам’ять про Сергія та запалили пам’ятну свічу.




  Сергій Кемський – Герой Небесної Сотні, який поклав своє життя на вівтар свободи і гідності України. Бібліотекар розповіла біографію про Героя – де народився, проживав і якою він був людиною. Народився Сергій в м. Керчі Автономної Республіки Крим 15 листопада 1981 року. Там же закінчив середню школу №1. Після школи вступив до Львівського національного університету ім. І.Франка на філософський факультет, де у 2005 році отримав диплом магістра політології. Після закінчення навчання переїхав до Києва, а трохи згодом - в м. Коростень до своїх рідних, які теж переїхали сюди з Криму.

    Сергій дуже любив Україну, її культуру, постійно перечитував історію, відчував біль своєї держави, вболівав за її долю, підтримував в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього. Він не міг миритися з безправ’ям та соціальною несправедливістю і мав активну громадську позицію. Багато допомагав у створенні організацій у Коростені та на Майдані в Києві, збирав думки людей, якою вони бачать нашу державу, відображав їх у своїх статтях.

Бібліотекар запропонувала подивитись відеоролик про Сергія із спогадів його мами Тамари Кемської. Зворушливе відео в кожного пробудило свої емоції, свої відчуття.

В розпалі подій, які відбувалися на Майдані Незалежності, Сергій Кемський завжди був разом з однодумцями, розділяв холод і небезпеку, допомагав виносити поранених.

20 лютого 2014 року біля Жовтневого палацу у Києві Сергій загинув від пострілу снайпера. Дерев’яний щит, на жаль, не зміг захистити його від куль. Похований наш Герой в селі Великий Яблунець Ємільчинського району, звідки родом його батьки.

 Указом Президента України №890/2014 присвоєно звання Героя України посмертно з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Ім’я та портрет нашого Героя викарбовано на меморіалі Небесної Сотні в м. Києві по вул. Інституцькій. В м. Коростені перейменовано вулицю Жовтневу на вулицю Сергія Кемського, також на фасаді будинку, де проживав останні роки Герой, відкрито меморіальну дошку, а на початку вулиці С. Кемського встановлено анотаційний пам’ятний знак.

    Наприкінці заходу бібліотекар запропонувала учасникам доповнити чи розповісти про героїчні вчинки Сергія Кемського. Діти активно дискутували, не залишились осторонь і дорослі. Захід був корисним для всіх: і для тих, хто трішечки знав про Сергія Кемського, і для тих, хто не відав про нього. На згадку про зустріч в бібліотеці-філії с. Грозине з нагоди 10-річчя загибелі Сергія Кемського бібліотекар всім присутнім подарувала жовто-блакитні сердечка як символ нашої незалежності та незламності.

Годину вшанування пам’яті нашого земляка «Мамо, все тільки починається» проведено з користувачами і в бібліотеці-філії №8. Де відвідувачі ознайомились з життєвим шляхом героя та багато нового почули про нашого земляка.




Багато чого не встиг зробити Сергій для України, віддавши своє життя заради майбутнього нашої держави та її народу, так і не дописавши свою «книгу життя», але він назавжди залишиться в нашій пам’яті, в наших серцях. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!