Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 9 лютого 2024 р.

Подорож до скарбниці мрій і казок

 


Лариса Письменна відома юним читачам як авторка талановитих оповідань, повістей і казок. Вона була не лише чудовою оповідачкою, але й доброю людиною. І своєю добротою та фантазією щедро ділилася з маленькими друзями-читачами на сторінках своїх книжок.

    В одному невеликому містечку був дитячий садок. Завідувала ним молода жінка, Лариса Письменна. Коли діти, а серед них був і її трирічний син Юрко, швиденько випивали склянку молока з куснем чорного хліба і влягалися в ліжечка, Лариса Михайлівна входила до кімнати, сідала на низенького стільчика і, замислено дивлячись у вікно, починала розповідати дітям казки, які сама вигадувала для них.

    Чудові то були казки: про моря і річки, про ліс і поле, про розумних звірів, про лихих чаклунів і добрих чарівників. Діти уважно слухали і дуже часто сміялися.

    Якось розповіла їм Лариса Михайлівна казку про дівчинку Оленку і Голубого Оленя. Маленький, тонконогий, він стояв на долоні у дівчинки і тремтів від холоду- був зовсім мокрий. Оленка витерла його носовичком, і Олень знову став пухнастий і мякенький…

     Чимало часу спливло від того часу, коли слухали діти цю казку. Давно вже вони дорослі, вже й самі мають дітей та онуків і, напевно, купували їм книжечки Лариси Михайлівни Письменної, котра стала відомою дитячою письменницею.

     Народилася Лариса Письменна в селі Чоповичі Коростенського району в сімї сільського фельдшера і вчительки. З юних літ вона писала вірші, деякі публікувалися в журналах. Та лише після закінчення Другої світової війни (вже в Черкасах) прийшла справжня творча зрілість. Лариса Михайлівна працювала в дитячому садочку. Любила і розуміла дітей, вбирала в серце їхні радощі й маленькі печалі, їхню мову. Не залишаючи улюбленої роботи, почала писати для дітей оповідання, повісті, казки. Одна по одній виходять книжки: «Томка з Боготола», «Золотогривий», «Скарб Вовчої криниці», «Тисяча вікон і один журавель», «Неспокійні друзі», «Як у Чубасика сміх украли» та ще чимало книжечок, які вчать дітей любові до рідного краю, доброти, чесності, працьовитості, вірності в дружбі, вимогливості до себе.

     Любила і знала ліс Лариса Письменна, адже навчалася свого часу в лісотехнічному інституті. Вона тонко відчувала природу, любила звірів і вміла прищепити дітям любов до всього живого. Робила вона це ненавязливо, легко, невимушено, наче вела з хлопчиками та дівчатками неквапливу та щиру розмову.

     Учні 4-го класу міського ліцею №11 стали учасниками літературно - краєзнавчої подорожі «Подорож до країни мрій і казок», присвяченої 110- річчю від дня народження талановитої авторки, чудової оповідачки та доброї людини Лариси Письменної.

Працівники бібліотеки-філії №1 для дітей імені Лесі Українки представили дітям біографічний портрет письменниці.


Хлопчики та дівчатка взяли участь у голосних читаннях казки «Як зажурився веселий казкар», легко відповідали на питання вікторини та з цікавістю розглядали літературу, представлену на книжковій викладці «Лариса Письменна – дітям».  Творчість письменниці відкриває вхід у країну мрій і казок.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!