Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 20 лютого 2024 р.

Небесна Сотня воїнів Майдану

Небесна Сотня – то в серцях вогонь

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная, свою дитину.


   20 лютого в Україні вшановують Героїв Небесної Сотні, українських героїв, які віддали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини. Гинули за честь, за волю, за право бути народом. 

   21 листопада українська молодь, студенти, школярі вийшли на Майдан, на мирну акцію з гаслами «Україна – це Європа», «Ми – вільні», «Ми хочемо в ЄС». В їх руках були лише прапори України та Євросоюзу, а в очах – надія та віра у майбутнє. Але угода про асоціацію з Європейським Союзом не була підписана. Через соціальні мережі люди стали самоорганізовуватися і збиратися на Майдані Незалежності. У ніч проти 30 листопада  українська влада силами спецпідрозділу «Беркут» влаштувала силовий розгін мирного Євромайдану в Києві.

      18 лютого тодішня влада на чолі з президентом Януковичем віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану, використовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю. Майдан щосекунди стікав кров’ю. Поранених не давали виносити, скажені пси цілили в саме серце тим, хто поспішав побратиму на допомогу. Вбивали всіх: молодих, старих, жінок, дівчат, медиків, представників преси. Справжні бої розгорталися в центрі Києва.

     Найстрашнішою та найтрагічнішою була ніч з 18 на 19 лютого – ніч Апокаліпсису, як назвали її пізніше, після якої наступив  «чорний четвер» – 20 лютого. Саме в ці дні на очах у всього світу влада розстрілювала свій народ. Нерівною була ця боротьба. Сила – проти гарячого серця. Зло – проти добра. Куля – проти мрії.

   Усі герої Небесної Сотні були простими людьми. У вирішальний час не змогли просто дивитися на те, що коїться на вулицях столиці.
Вони не думали, що можуть загинути. Вони лише знали, що так, як є, далі бути в Україні не може.
І в останню мить вони віддали найдорожче – своє життя. За нас віддали. Аби ми жили. Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо Герої – не вмирають!

    У цей день в центральній бібліотеці пройшов вечір – спомин «Вони втримали небо свободи над нами», щоб у глибокій скорботі вкотре згадати наших Героїв - тих, хто боровся за честь, правду і гідність, віддав своє життя за нас з вами. Присутня на заході учнівська молодь Малинського професійного ліцею (СПТУ №16) разом з працівниками бібліотеки хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх полеглих Героїв Майдану.

    Найпомітніші події історії України залишають свій слід  і в літературі. Бібліотекарі центральної книгозбірні презентували книжкову виставку «Земні шляхи Небесної Сотні», де зібраний цілий ряд книжкових видань, що висвітлюють події, які відбувалися на Майдані в листопаді 2013 – лютому 2014 років

    Ця трагічна тема знайшла своє  відображення в документальних творах Андрія Цаплієнка, Олени Герасименко, Соні Кошкіної. До подій Революції Гідності у своїх художніх творах звертаються українські письменники Марія Матіос, Люко Дашвар, Олена Захарченко, Ольга Пилипчук, Андрій Курков, Василь Базів, Сергій Жадан та інші. Маємо надію, що ці книжкові видання вчитимуть нас бути солідарними, не лякатися змін, не бути байдужими, мріяти про спільне майбутнє.

   Небесна Сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем вдячності за все, що зробили ці люди для нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!