Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 14 грудня 2023 р.

Славень варенику

З давнини так повелося,
У кожній хатинці,
На свята є вареники,
Бо ми - українці…
Інна Рубан-Оленіч

    Україна відвіку славиться своєю кухнею. Краще сказати так: національна кухня – це одне із головних досягнень обдарованого, працелюбного і щедрого українського народу.  В наших душах живе любов до всього українського: хтось тримає її в пітьмі, закутою в кайдани; у декого вона прокинулася нещодавно, тому зараз іще трохи заспана й розгублена, а хтось давно звільнив свою любов і вона зміцніла, розквітла, набралася могутності. Коли ти любиш своє коріння, тобі не самотньо. Ти знаєш, заради чого ти живеш і що десь поруч є такі самі, як ти. Ну, і просто це класно – свідомо любити українське. І саме через українську кухню налаштовується емоційний зв’язок з рідною країною.

    Їжа – це відчуття насолоди тут і зараз. Можливість повноцінно проживати кожну секунду, не чекаючи особливого часу для щастя. Бо щасливими ви можете бути щодня. Куховарити, смакувати й думати, що саме зараз – найкраща мить вашого життя.

    А яка ж українська кухня без смачнючих наших вареників! Дехто припускає, що страву «вареники» українці перейняли в середні століття від інших народів – або монголи принесли технологію з китайської кухні, або ми навчилися у турків. Але варто тільки звернути увагу на українські народні святкові церемонії, в яких беруть участь вареники, щоб зрозуміти, що вони за своїм змістом мають явне язичницьке коріння. А отже, з’явилися ще дохристиянських часів. Наприклад, наші пращури любили ворожити на варениках. Вареники також були присутні у весільних обрядах. На другий день після весілля дівчата-дружки приносили молодій саме вареники. Це асоціювалося із зачаттям, оскільки вареник (мішечок для начинки) – це свого роду «утроба», символ того, хто повинен народитися в сім’ї. Водночас нареченій говорили: «Щоб повна була, як вареник». Вареники були ритуальною, обрядовою їжею і після введення християнства на Русі вони природно увійшли у меню християнських свят.

Цікаво і насичено, дотепно і смачно пройшли кулінарні витребеньки «Вареники – Божі хваленики» в рамках засідання юнацького клубу «Відродження». Учасники зібрання дізналися історію виникнення української страви, познайомилися з кулінарними тонкощами приготування вареників, яких в Україні більше сорока видів, адже кожен регіон має свої особливості.   

Весело і жваво пройшли андріївські ворожіння, а також бліц-турнір для ерудитів «Є вареники у хаті – в Україні все гаразд». Керівник клубу запропонувала учням до перегляду відеоролик «Пан Вареник» з цікавими фактами про цю страву. Із зацікавленістю познайомилися юнаки з новими, яскравими виданнями книжкового огляду «Славень варенику». А кульмінацією засідання стала дегустація вареників. Найсмачнішими одноголосно визнали вареники з халвою та з маком.

Вареники – неперевершений кулінарний витвір нашого народу, символ високої майстерності українських дівчат та жінок. Традиційно й ви будете  передавати їх з покоління в покоління, адже це своєрідний код нації.  

Веселих свят вам у родинному колі зі смачними варениками! Нехай жодне свято не обходиться без вареників! Смакуйте їх! Любіть їх!
Живіть, як вареники в сметані!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!