Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 21 листопада 2023 р.

На книжкових сторінках рідного краю

  Буслиний клекіт на світанні,
Чарівне слово солов’я
 І луки в молоці туманів
То – Коростенщина моя.
Духм’яних трунок шишок хмелю,
Грибні настої у гаях,
І кучерявих верб куделі –
То - Коростенщина моя.
Льони  – немов озера повні,
Жита, як золоті моря,
Поліщуки, в труді невтомні,
То – Коростенщина моя.

Г. Носенко      

   Рідний край! Він завжди у нашому серці. При згадці про нього солодко защемить в душі, частіше заб’ється серце, додається сил і наснаги у кожної людини. Протягом життя людина може побувати в багатьох куточках, захоплюватися різноманітними дивами природи чи історичними пам’ятками. Але рано чи пізно вона знову і знову подумки згадує свій батьківський поріг і хоче повернутися до нього. Так було і буде завжди.

    Немає дорожчого місця на Землі, ніж те, де людина з’явилася на світ, де вона вимовила своє перше слово – «Мама», де зробила свої перші кроки, де з’єдналася з природою, вийшовши з батьківської хати, прямуючи стежиною до поля, річки чи струмочка. Там живуть рідні і близькі люди, вони завжди чекають тебе, там чекає тебе рідна земля – батьківський край.

    Таким для нас є Коростенщина - край житнього хліба і джерельної води, неповторно мальовничої природи, край незліченних природних багатств, прадавня, житницька, оповита легендами, багата талантами земля. Льоноцвітна і чорнобривцева Коростенщина здавна була щедрим джерелом творчості, в якому народжувались, плекались і примножувались літературні і мистецькі, культурні й духовні традиції. Це край, що своїм історичним минулим сягає в сиву давнину, край, що зростив багатьох відомих людей, які прославились своїми творчими здобутками не тільки на теренах нашої України, а й далеко за її межами.

    Популяризуючи краєзнавчу літературу у бібліотеці-філії с. Михайлівка з учнями Михайлівської гімназії було проведено краєзнавчі читання «На книжкових сторінках рідного краю». Юні читачки декламували вірші наших коростенських поетів та познайомилися з літературою рідного краю, представленою на тематичній полиці.


Серед митців слова поліського краю є відомі майстри, без яких сьогодні неможливо уявити світову і національну культуру і літературу. Це Даєн Леонід Абрамович - поет, прозаїк (м. н. Коростень), Клименко Петро Павлович - прозаїк (м. н. село Хотинівка), Кордун Віктор Максимович – поет (м. н. село Васьковичі), Коротко Олександр Шиманович – поет (м. н. Коростень), Литвинець Михайло Іванович – поет, перекладач (м. н. село Ришавка), Нечипоренко Валерій Петрович – прозаїк (м. н. Коростень), Сингаївський Микола Федорович – поет, перекладач, публіцист (м. н. село Шатрище), Сингаївський Петро Федорович – поет, прозаїк (м. н. село Шатрище), Скуратівський Василь Тимофійович – письменник, етнограф, журналіст (м. н. хутір Великий Ліс), Юхимович Василь Лукич – поет (м. н. село Сингаї), Васильчук Віктор Борисович – письменник, прозаїк, журналіст (м. н. Коростень), Берляк Марія Іванівна - поетеса (проживає в м. Коростень), Цепкова Галина Василівна – поетеса, член Національної спілки письменників України (проживає в м. Коростень).  Також є ті, що зробили лише перші кроки на шляху до творчої зрілості. У збірці «Література свіжого повітря» представлені твори молодих, талановитих дітей нашої древньої Коростенщини. З творчими здобутками підростаючого покоління ви можете познайомитися, завітавши до бібліотеки – філії с. Михайлівка.

Коростень уже давно став поетично-мистецькою кузнею Житомирщини, яка з кожним роком все більше дарує віршованих збірок шанувальникам літературної творчості.

Головний меседж заходу - щоб діти більше дізналися про літературну спадщину митців рідного краю, сприймали і оцінювали їхні художні набутки, плекали почуття гордості за творчих людей, своїх земляків.      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!