Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 11 листопада 2023 р.

Магічний світ авторської ляльки

 У центральній бібліотеці пройшла презентація виставки-композиції  «Від літери до ляльки» народної майстрині Ірини Тюріної.

Кожна культура має свої власні обереги та образи. Одним з найпоширеніших предметів-оберегів на території України є лялька-мотанка, тому сам процес виготовлення ляльки є сакральним. Кожна майстриня має свій неповторний стиль у виготовленні цього оберегу.  Першу ляльку Ірина Павлівна створила у 2013 році. Вчилася у майстринь на майстер-класах, знайомилася і вивчала роботи дослідників народних традицій. Для виготовлення плетених ляльок майстриня використовує лляний шпагат, кольорові бавовняні і вовняні нитки, виконаних технікою артстрінг.  

Ірина Тюріна очолює клуб рукодільниць «Валентинка», який працює при арт-вітальні Овруцької центральної бібліотеки ім. Андрія Малишка. На засіданнях клубу пані Ірина ділиться своїм досвідом та набутими знаннями. Бере активну участь у святах, фестивалях та виставках народної творчості, де презентує свої роботи, проводить майстер-класи. Майстриня провела 15 персональних виставок, про свою творчу роботу розповідала у друкованих літературно-мистецьких виданнях, газетах, журналах, на телебаченні. Її лялечки-обереги розлетілися по містах і селах України, Франції, Ізраїлю, Чорногорії, які гріють душу та піднімають настрій дітям і дорослим. 13 грудня 2022 року Ірині Тюріній було присвоєно звання майстер народної творчості.

Композиції, які представлені на авторській виставці - тематичні, вони створені за сюжетами народних казок, за творами Тараса Шевченка та книгою мистецтвознавця Олександра Найдена «Воїн в українському фольклорі». Особливо виділяються дев’ять лялькових робіт за мотивами драми-феєрії  Лесі Українки «Лісова пісня».

Майстриня зібрала цікавий дослідницький матеріал про історію українських ляльок з давніх-давен до сьогодення, з яким поділилася з присутніми.

Присутнім на презентації учням школи мистецтв ім. Анатолія Білошицького пані Ірина запропонувала взяти участь у жвавій, інтерактивній грі, де дорослі виступили у ролі консультантів, а діти намагалися виразити свої враження від картин. Майстриня також провела майстер-клас для дітей з виготовлення ляльок. Цікавою була і розповідь мисткині про свої роботи, про те, як народжуються сюжети композицій, техніка їх виготовлення.




Презентація виставки є підтвердженням того, що народна творчість – це зв’язок поколінь, мудрість наших пращурів, це душа нашого народу. За збереження наших традицій, пам’яті пращурів український народ й веде сьогодні боротьбу.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!