Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Якби тварини вміли говорити

 


    4 жовтня у світі відзначають Всесвітній день захисту тварин. Свято спрямоване на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, адже вони щодня знаходяться на межі зникнення. Ця дата була обрана на честь святого Франциска Ассізького, який вважається покровителем тварин. За переказами, святий  Франциск з особливою  турботою ставився до усіх живих істот та умів з ним розмовляти.

    Загрози життю тварин є різноманітними: кожен день люди руйнують місця їх проживання, займаються браконьєрством та незаконною торгівлею, що призводить до зникнення цілих видів.

    Відповідно до статистичних даних, за одну годину на планеті зникають три популяції тварин, за день – більш ніж 75 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

    Під час війни цей день особливо важливий, адже наші менші брати теж потерпають від бойових дій. Тварини, які постійно перебувають на лінії вогню, відчувають постійний стрес, що негативно впливає на їх стан і поведінку. Їхні природні місця проживання  забруднюються боєприпасами і хімічною зброєю, заповідні зони під окупацією не обслуговуються  належним чином, а зоопарки знаходяться під обстрілами. Багато організацій, фондів та активістів організовують різні заходи та акції по всьому світу до цього дня, щоб звернути увагу людей на актуальні проблеми тваринного світу і навколишнього середовища.

    Саме цього дня  для учнів 5-А ( класний керівник  Вікторія Бойко) та 5-Б (класний керівник  Яніна Сябрук) класів  КМЛ №1, бібліотекарі бібліотеки-філії №1 для дітей ім. Лесі Українки провели діалог-роздум  «Якби тварини вміли говорити».

    Діти дізналися багато цікавої інформації про тварин, відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини «У світі тварин», мандрували «Червоною книгою», переглянули пізнавальні відео.  


    Всесвітній день тварин - це ще один привід нагадати людям про їхню відповідальність не тільки за домашніх тварин, які для багатьох стали дійсно незамінними членами сім'ї, а й за всіх братів наших менших.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!