Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



субота, 24 серпня 2024 р.

Він був з тих, які народжуються раз на століття

    «Міцний, багатогранний, шляхетний, унікальний, сонцесяйний…Такі епітети вельми годяться для опису дорогоцінного каменю», - скажете ви. Однак існує дещо не менш цінне, більш надихаюче та неповторне – літературний геній Павла Архиповича Загребельного.

    В найскрутніші моменти життя Павло Загребельний не злякався, не зламався, не зрадив. Він наполегливо працював, створюючи літературні дива, доносив до людей слово істини, оспівував історію українського народу, мріяв, жартував, закликав залишатися гідними людьми за будь-яких обставин.

    Нам є чого повчитися у нього. Його літературна спадщина непідвладна часу, історичні романи задовольняють найвибагливіші смаки, а різноманітність жанрів вражає та свідчить про непересічний характер та розум цієї людини. Людини з великої літери, людини фундаментальних знань та європейських прагнень, майстра слова, який найбільшим скарбом у житті вважав кохання, дітей, улюблену роботу та, безумовно, книгу. І який, задовго до розпаду СРСР, зрозумів, що «незалежність – це найдорожче».

    До 100-річчя від дня народження П. А. Загребельного в бібліотеці – філії №2 відбувся вечір - портрет «Людина титанічної працездатності, надзвичайної ерудиції та європейської культури». Користувачі бібліотеки не тільки познайомилися з непростим життєвим шляхом класика української літератури, а й поринули в створені письменником дивовижні світи: Київської Русі, Османської імперії, України епохи Богдана Хмельницького. 


    Не можна осягнути неосяжне, як гадаєте? Хоча декому все ж таки вдається. Розглянемо детальніше різноманітні грані творчості видатного письменника.

    Земля. Вона є основою нашого буття, національним багатством, матір’ю-годувальницею. Як жити без неї, такої родючої, щедрої, рідної? Тема землі є провідною у творчості багатьох українських письменників, не оминув її і Павло Архипович. Він народився в козацькому селі на Полтавщині і з дитинства розумів, якою важкою працею дістається людям хліб і що без сміху тут ніяк! У романі «Левине серце» автор в оригінальній манері доводить, що українці на полях разом із пшеницею вирощують…сміх.

    Сміх є найдефіцитнішим товаром і найціннішим предметом власності, остерігаючись лиш найбільшої загрози для себе – одноманітності добробуту. Химерно й водночас цікаво!

    Мужність. «Дума про невмирущого» - автобіографічна повість. «Життя людини – найбільша цінність на світі. Лише та держава буде непереможною, яка оголосить війну за кожну людську особу», - так вважав автор. Він з випускного вечора, добровольцем пішов на фронт, брав участь в обороні Києва, був поранений, зазнав поневірянь у фашистських концтаборах.

    Кібернетика кохання. «Розгін» - роман у чотирьох книгах, в якому Павло Загребельний показує незвичайну долю людини, талановитого вченого, на долю якого випали і біль поразок, і щастя успіху, всесвітня відомість, дружба-суперництво, наукові осяяння і трагічне кохання, страждання, переплетені з надією та романтична пристрасть, що надає життю нового змісту. Болісна потреба мислити надає головному герою схожості з автором. Роман виходив далеко за усталені рамки того часу, адже кібернетика на той час була забороненою наукою, однак критикам було не до снаги подолати кібернетичну тональність роману.   

    Абсурд. «Гола душа» - сатирична повість, в якій Павло Загребельний саркастично та в’їдливо показує, як не потрібно керувати культурою і як діяльність окремих керівників нагадує швидше маразм, ніж приносить користь. Про таких діячів казав Григорій Сковорода: «Не вчи яблуню родити яблука, а краще огороди її від свині». Повість сміливо і відверто висміює шлях до влади малоосвіченої, цинічної жінки, яка в якості кар’єрних сходинок використовувала ліжко. Чим все скінчилося? Читайте і дізнаєтесь.

    Фантастика. «Безслідний Лукас». Дивовижна історія про те, що іноді людині потрібно пройти через катарсис, щоб зрозуміти, що їй потрібно від життя. Роман написано на актуальну та в ті часи гостру військово-політичну тематику з елементами філософії та фантастики. В такий незвичайний спосіб письменник продемонстрував яскраву палітру кольорів свого таланту і здатність творити в будь-якому жанрі, дотягнутись до будь-яких зірок.

    Історія. «Роксолана», «Диво», «Євпраксія», «Я – Богдан», «Тисячолітній Миколай» - найвідоміші твори Павла Загребельного. При їх написанні він ретельно досліджував наукові джерела, вивчав архівні дані, штудіював Біблію та Коран. Його внесок в розвиток української історичної літератури є винятковим як з точки зору достовірності викладених події, так і з точки зору їх художнього забарвлення. Історичні романи Павла Архиповича є тією літературною вершиною, якою мають прагнути митці слова.

    Моральний авторитет, духовний материк, патріарх вітчизняної літератури – це все про нього. Чесність, вірність, щирість, цілісність, працелюбність, сміливість справді роблять дива і життя та творчість неймовірного письменника та гідної  людини Павла Архиповича Загребельного є неспростовним тому підтвердженням.
    Під час заходу присутні переконалися, що своєю невтомною працею та різностороннім самобутнім талантом Павло Загребельний наблизив українську літературу до берегів художньої досконалості європейської літературної класики і творчість його залишається актуальною завжди. Тож пізнайте глибше і ви творчий набуток письменника – прозаїка Павла Загребельного. Читайте його твори!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!