Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 8 серпня 2024 р.

Книга – мудрість віків

 

    Друзі, ви памятаєте улюблену книжку своєї бабусі? Знаємо, знаємо – складне запитання! А як щодо улюбленого автора  мами? Замислилися?! Авжеж! А яку книжку перед сном вам читали дорослі, коли ви були зовсім маленькими? Пам’ятаєте?! Молодці!

    Вже згодом, вивчивши літери і навчившись читати самостійно, брали до рук книжку і разом з її героями мандрували у світ неймовірних пригод. Це ж так дивовижно – дізнаватися про таємниці природи Африки, мандрувати  Гімалаями, спостерігати за кенгуру в Австралії і мати змогу «потрапити» до найстарішого театру України (зізнавайтеся, знали, що він знаходиться в Житомирі?:)). Недарма в народі кажуть: «Хто багато читає, той багато знає». І навіть, якщо немає змоги прямісінько зараз побачити Язик Троля (так-так, ми не помилилися! Скеля незвичайної форми в Норвегії має саме таку назву!) або власну волосину під мікроскопом, – не біда! Про все це (спойлер – і навіть більше!) «розкажуть» книги.

    Гадаєте, що більше нічим вразити? А ось вже й ні! Ви знали, що в світі є пам’ятники улюбленим героям? Давайте пофантазуємо й уявимо собі, що в нашому рідному місті стоятиме пам’ятник… Мавці. Замислилися… А чому б і ні?! У США, до прикладу, на п’єдесталі стоять два хлопчики. І це… Том Сойєр та Гекльберрі  Фінн. А в Франції можна побачити пам’ятник д’Артаньянові, героєві «Трьох мушкетерів», в Італії – Піноккіо, а в Данії, – ніжної Русалоньки, героїні казки Г.-Х. Андерсена. Вважаєте, що в Україні такого немає?! А ось і помиляєтеся! Якщо колись мандруватимете Україною і потрапите у  м. Кременчук Полтавської області, зазирніть «у гості» до Барона Мюнхгаузена. Так, саме того добродія, що сам себе витягнув із болота за вуса. Авжеж! Ми, українці, теж не пасемо задніх!

    А ще – герої  улюблених книг вчать нас не лякатися труднощів, а вперто їх долати, бути мудрими, добрими і справедливими.

    Так вважають і наші любі читачі, які завітали на гостину до бібліотеки-філії №3 з нагоди Дня буктьюбера «Книги – як друзі, книги, як ліки, їх я люблю безмежно й без ліку» (до Міжнародного дня книголюба та у рамках проєкту «Хобісфера»). Під час вікторини гості бібліотеки повторили правила поводження в бібліотеці та з книгою. Згадали, де створюються книги; хто ілюструє й оформлює книги; що швидко в книзі допомагає знайти оповідання; де починається життя книги; що  стає в нагоді читачеві швидко обрати книгу в бібліотеці. Читачі бібліотеки, отримавши частинку прислів`я, намагалися знайти його продовження.



    Присутні ознайомилися із цікавими фактами про користь читання книг. Зокрема про те, що читання захищає від в’язниці, робить людей розумнішими й успішнішими; звичка читати книги робить людей добрішими; під час читання очі дивляться в різні боки; читання – ворог ожиріння, а ще – знімає стрес.

    Читачі бібліотеки «зазирнули» в минуле, пригадали історію виникнення книги, а під час гри «Я – тобі, ти – мені!»  письмово відповідали на цікаві запитання, які вибирали самі. Зокрема, «Найбільше мені сподобався урок літератури, коли ми вивчали творчість письменника…», «10 балів я отримала за вірш напам`ять…», «Я хотів би зустрітися із героєм повісті…»  або «Я хочу таку домашню тварину, як герой повісті…» тощо.



    Під час завдання «Інтуїція» гості відгадували ім`я відправника та його       «адресу», тобто назву твору, коли герої сучасних дитячих книжок «надіслали» їм повідомлення.


    Насамкінець ми прощалися, але не з книгою. Вона завжди поруч з нами – наш друг і порадник.  Літні  канікули – унікальна можливість більше читати і пізнавати нове! Цікавих вам  зустрічей із героями нових книг!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!