Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 5 жовтня 2023 р.

Збережи енергію – збережи Україну!

    День енергоефективності, який  в Україні 5 проводиться жовтня, покликаний привернути увагу людей до важливості заощадження енергії та навчити приватних і комерційних споживачів раціональніше використовувати енергоносії. Відзначається день із 2016-го року, відтоді в нашій країні за допомогою держави та підтримки міжнародних партнерів реалізовано чимало програм та енергоефективних заходів.

    Все більше і більше людей розуміють, що проблема економії електроенергії сьогодні надзвичайно актуальна. Ми повинні жити в гармонії з навколишнім середовищем, своєю планетою, берегти її надра та ресурси. Час марнотратного використання викопних енергоресурсів минає, ми повинні робити реальні кроки для ефективного використання енергії та її збереження, а також застосовувати відновлювальні джерела енергії, даровані нам самою природою, – сонце, вітер, воду тощо. Наразі в нашій країні триває війна і ми знову готуємося до непростої зими. Кожен на своєму місці вже сьогодні має подумати, як стати більш енергоефективним?  

    З метою виховання енергетично та екологічно зацікавлених особистостей, відповідальних та свідомих споживачів послуг енергопостачальних підприємств, які розуміють, що енергоресурси є цінним товаром, за який потрібно платити, фахівці бібліотеки – філії №2 завітали до учнів 9-В класу КМЛ №6 з бібліоквілтом «Енергомобілізація. Що може зробити кожен на енергетичному фронті?». Присутнім бібліотекарі пояснили, що енергоефективність та енергозбереження – це перш за все дбайливе ставлення до енергії в будь-якій сфері та її нешкідливе виробництво. Хто ефективно використовує енергію, той запобігає зловживанню ресурсами і охороняє навколишнє середовище. Раціональне використання й збереження енергії – це не лише економічно, а й екологічно вигідно. Економія енергії дозволяє значно зменшити забруднення навколишнього середовища. Ліцеїсти переглянули відео «Енергоефективність – це реально!», познайомилися з тематичною літературою та розповіли про перші кроки по формуванню власної екоповедінки та популяризації енергоефективного способу життя.



    У злагодженому діалозі було визначено такі основні напрями і способи енергозбереження:

Економія електричної енергії (освітлення, електропривод, електрообігрів та електроплити, холодильні установки та кондиціонери, споживання побутових і промислових пристроїв, зниження втрат в електромережі);

Економія тепла (зниження тепловтрат, підвищення ефективності систем теплопостачання);

Економія води (водозабір, споживання у побуті та на виробництві, зниження втрат і підвищення ефективності систем водопостачання);

Економія газу (споживання в побуті та на виробництві, зниження втрат і підвищення ефективності систем газопостачання);

 Економія палива (зниження споживання в двигунах внутрішнього згоряння, альтернативні види та гібридні системи, зниження втрат і підвищення ефективності виробництва електричної та теплової енергії).

Підсумком стало виокремлення простих, але дуже ефективних дій, яких пропонуємо дотримуватися кожному, адже зараз якраз той час, коли необхідно енергомобілізуватися і діяти всім разом:

-максимально використовувати природне освітлення;

-замінити застаріле обладнання новим, що має клас А енергоефективності;

-замінити лампи розжарювання на нові світлодіодні;

-завжди вимикати освітлення в кімнаті, навіть, якщо виходите ненадовго;

-вимикати з розетки електроприлади та не залишати їх у «сплячому режимі»;

-не встановлювати бойлер на максимальну температуру нагрівання;

-надавати перевагу громадському транспорту та його екологічним видам;

-ощадно використовувати воду.

 Заощаджуймо кошти та допомагаймо країні! Йдемо до Перемоги разом!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!