Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 1 березня 2016 р.

Диво-зоря української поезії


Є люди, як свічки,-
Згорають, відходять у небуття.
Є люди, як зірки,-
Горять, і світять все життя.

  Леся Українка…Здається немає людини, яка не знає цього імені. Всесвітньо відома поетеса, непересічна особистість, наша землячка, сильна духом, нескорена, незламна, волелюбна, романтична і така по-жіночому слабка і тендітна. Про неї завжди багато пишуть, багато говорять, багато дискутують…
  З нагоди 145-річчя від дня народження великої української поетеси в бібліотеках ЦБС м. Коростеня пройшов цикл заходів, присвячених життю і творчості Лесі Українки.
  В дитячій бібліотеці – філії №1, яка носить ім’я поетеси, відбулося свято «Її промінь так гордо горить», підготовлене спільно з ЗОШ №5. Дійство проходило у вигляді вистави, учасники якої змінювали один одного в сценках, що відображали життя Лесі Українки. 

У виконанні учнів ЗОШ №5 звучали твори поетеси. Головні ролі виконували: маленька Леся – учениця міської гімназії – Вероніка Єсіна; доросла Леся – учениця ЗОШ №5 – Наталія Корнійчук.

   Геніальній поетесі була присвячена літературна вітальня «Крил не втинай сизокрилій голубці, хай вона вільно літа!», що відбулася в бібліотеці – філії №2 для учнів міського ліцею.
   Захід організовано спільно з вчителем Людмилою Матиль та учнями її 3 – А класу. Завідуюча бібліотекою Тетяна Маєвська ознайомила присутніх з життєвим та творчим шляхом поетеси. Захід був насичений  поезією Лесі Українки, яку декламували діти та працівники бібліотеки. З великою цікавістю юні глядачі спостерігали за театралізованою інсценізацією уривку казки Лесі Українки «Лелія». Дійові особи: цариця Лелія – бібліотекар Інна Лоюк, мати хлопчика Павлусика – бібліотекар Людмила Щур, у ролі Павлусика –  учень 3 – А класу Тарас Вигівський, дівчатка – квіточки – учениці Діана Власюк, Марія Шуляренко, Катерина Баранівська. Дітям також було запропоновано відеокліп на пісні для дітей сучасного автора В. Квасневського на слова Лесі Українки. Пізнавальним став і перегляд літератури «І Лесин дух зі слова в душі лине…». Наприкінці заходу активні учасники отримали тематичні закладки для книг, виготовлені бібліотекарями.
  До ювілею славетної нашої землячки бібліотека- філія №3 для дітей підготувала для юних читачів – членів клубу «Всезнайко» літературну композицію «Лесин дивосвіт». Бібліотекар Ольга Борова під супровід слайд-презентації розповіла про коротку, але надзвичайно яскраву творчу долю Лесі. Зацікавив дітей мультиплікаційний фільм за мотивами казки Л.Українки «Біда навчить». Про перебіг заходу вчителем групи продовженого дня міського колегіуму Світланою Мудрак було створено відеоролик.
  Бібліотека-філія № 6 ЦБС  спільно  із ЗОШ №13 провела  присвяту «Твоє життя, поезію, пісні довічно будуть пам’ятати люди», на якій зустрілися три Лесі (маленька, юна і зріла). «Ні долі, ні волі у мене нема, зосталася тільки надія одна», - говорила не по роках розумна маленька Леся. Леся молода розповідала про свої почуття до Сергія Мержинського. Леся зріла страждала за коханим, якого втратила назавжди, але була  щасливою, тому що розділила з ним останні миті життя. Акторами- аматорами  були  Іваненко Вікторія (Леся Українка), Хорошун Віктор (Сергій Мержинський), Анна Залізко і Олена Омельчук (мати  і Леся  Українка), Макарчук Альона, Ліщенко Дмитро в ролі  Мавки і Лукаша. Хлопчик та дівчинка - Павинький Віктор та Омельчук Олена. Ведучі-Баранівська Крістіна та Ткач Єгор. Бібліотекар Галина Васильєва провела огляд літератури, присвячений поетесі та познайомила  з буклетом, який створено до 145-річчя від дня народження Л.Українки «Твоє життя, поезію, пісні, довічно будуть пам’ятати люди».
  Щоб розповісти про маловідомі факти особистого життя Лесі Українки, центральна бібліотека запросила  учнів старших класів ЗОШ №1 на літературно – музичну вітальню  «Жагуче.  Нестерпне. І,  мабуть,  останнє - моє нездоланне  кохання …».  
  Бібліотекарі, використовуючи слайд-презентацію, повідали про Лесине відчуття  кохання, вир її почуттів, її переживання, ознайомили присутніх з переглядом літератури «Її вірші, як перла многоцінні,  як дивний скарб  серед земних століть».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!