Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 1 квітня 2015 р.

Теплом і добротою хай зігріваються серця!

   Значне місце в діяльності міської бібліотеки – філії №2 нашої ЦБС займає робота з людьми похилого віку, самотніми, інвалідами. У 2012 році було створено бібліотечну службу «Турбота», девізом якої є такі слова: «Людським теплом і добротою хай зігріваються серця!», «Турбота» приходить на допомогу людям, які потребують перш за все духовної підтримки, для яких книга та спілкування є, можливо, єдиним віконцем у великий світ, а слово «читати» рівноцінно поняттю «жити». 
  Створено програму поглибленої роботи, яка здійснюється за такими напрямками:
-      бібліотерапія як засіб психологічної адаптації;
- проведення телефонного опитування потенційних користувачів (при потребі- обслуговування на дому людей, які не можуть самостійно пересуватись);
- вивчення інформаційних інтересів цієї категорії користувачів під час індивідуальних бесід, експрес-опитування, телефонного спілкування;
-  проведення масових заходів: Дня людей похилого віку, бібліотечних посиденьок, годин спілкування, організація книжкових виставок та переглядів літератури.
  Читацькі формуляри 16 абонентів індивідуального бібліотечного обслуговування позначені індикатором  коричневого кольору, облік роботи ведеться в адресній картотеці бібліотечної служби «Турбота».
  Ось така рекламна  листівка – запрошення, в якій пропонуються послуги бібліотеки для відповідної категорії читачів розповсюджується серед мешканців мікрорайону.
  Особливої уваги потребують самотні абоненти служби «Турбота», яким важко пересуватися самостійно. Олександр Рафальський є активним читачем бібліотеки з 80-х років  минулого століття, але на жаль в даний час він важко хворий і не може відвідувати бібліотеку. З якою радістю і вдячністю зустрічає Олександр Тимофійович в своїй оселі бібліотекарів! Принести книги, поговорити, розрадити, допомогти в тому чи іншому питанні  - ось те, з чим бібліотекарі філії йдуть до людини, яка чекає на допомогу, увагу і розуміння. 
  Великою турботою огорнули бібліотекарі ще одного дуже активного  читача Олександра Чернишенка, особливо в період після складної операції на серці. Він дуже любив читати і поважав бібліотечний колектив. Але це вже в минулому, тому що не так давно  його не стало.
  В рамках бібліотечної служби «Турбота» відбулася година спілкування «До здоров’я– аби не згасли посмішки», про яку ми розповідали на сторінках блогу. 
  Для ознайомлення з послугами програми Skype в бібліотеці проведено урок – адаптацію «Щоб пенсіонер почувався впевнено». Активно скайп - зв’язком користуються Ніна Ковальчук, Людмила Борщева, які також з допомогою працівників бібліотеки  вчаться комп’ютерної грамотності. 
  Марія Чернишова, Валентина Лісовець, Світлана Гелаш, сімейна пара Тимофеєвих, Людмила Борщева із задоволенням приходять  в книгозбірню не тільки отримати інформацію,  взяти літературу для «душі», скористатися послугами інноваційно – інформаційного центру, але із великим задоволенням спілкуються, розповідають про свої турботи, обговорюють проблеми сьогодення, дискутують.  Ці люди прагнуть уваги, хочуть бути почутими. Головне для них – спілкування, і саме цю можливість надає бібліотека. До Дня людей похилого віку відбулися бібліотечні посиденьки «Щоб осінь була золота…», проводились обговорення ретропереглядів художніх фільмів, сучасних телесеріалів тощо.
  За матеріалами  Національної Асамблеї  інвалідів України оформлена «Правова абетка для людей з особливими потребами», вебліографічний список «Інтернет – ресурси для людей з обмеженими можливостями». 
  Ці видання корисні тим, хто має на меті розширити коло своїх можливостей. Також підготовлено  вебліографічний  дайджест «Закон на вашому боці: поради пенсіонеру», в якому подано основні нормативні акти, що регламентують пенсійне забезпечення. Абоненти служби «Турбота» мають можливість  користуватися послугами електронного урядування.
  Діяльність бібліотечної служби «Турбота» спрямована на збереження корисної, доцільної активності людей з особливими потребами, похилого віку, самотніх, створення для них сприятливого психологічного клімату,  належних умов для організації їх дозвілля з метою соціальної адаптації, що особливо важливо в наш непростий час.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!