Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 12 червня 2014 р.

Формат сучасної бібліотеки – не формат

   Що не кажи, а з появою програми «Бібліоміст» в Україні життя наших бібліотек завирувало, пожвавішало та заграло новими кольорами. Скільки за ці п’ять років було цікавих нововведень, тренінгів, семінарів, обміну досвідом і просто приємного спілкування з колегами! В яких тільки ролях не пробували себе сучасні бібліотекарі: дизайнерів, web – майстрів, інформаційних брокерів, блогерів, креативщиків, все й не перерахуєш. 
   Наша колега, Олена Бондарчук, стала ще й зірковим піар – менеджером, про що свідчить ось такий сертифікат. 

Приємно, чи не так? Олена поділилася своїми враженнями від участі у заключному  семінарі, на якому відбулося підведення підсумків конкурсу регіональних PR- офісів сучасних бібліотек України:
   «Ні для кого не секрет, що сучасна бібліотека сьогодні -  це вже не просто стелажі із книжками, каталоги та картотеки і сувора бібліотекарка з неодмінним атрибутом – роговими окулярами на носі… Ні, не подумайте – книжки в бібліотеці ніхто не відміняв і прохолодні  приміщення бібліотечних фондів з їх специфічним та неповторним «мудрим» повітрям також на місці і, я впевнена, залишаться назавжди, бо книга, це рукотворне диво, буде актуальною завжди і ніякий прогрес не в змозі її замінити чи відмінити. Але я не про це...
   На щастя, минули часи, коли багато хто із моїх знайомих при зустрічі, дізнавшись, що я так і працюю в бібліотеці,  здивовано запитували: «А що, бібліотеки в Коростені ще є (крім, звичайно, центральної)»?  Сьогодні вже всі освічені та культурні (на мові сучасної молоді – просунуті люди) знають – всі 9 бібліотек  міста - це сучасні інформаційні центри з комп’ютерною технікою та вільним безкоштовним доступом до мережі Інтернет, а бібліотекарі – люди, які  на «ти» із сучасними інформаційними технологіями.
     Мета PR - офісів сучасних бібліотек – регулярна робота зі ЗМІ та піар для інформування населення про нові послуги та форми роботи через журналістів телебачення, радіо, газет, он - лайнових засобів масової інформації.   Наш Житомирський  PR - офіс увійшов до першої трійки найкращих. Дуже хочеться розповісти про нашу команду зокрема та про враження від цього відрядження взагалі. 
Тож до нашої команди увійшли: керівник PR – офісу - Наталя Журавська – головний бібліограф обласної бібліотеки для дітей; Ірина Гейзе - методист бібліотеки Житомирського національного агроекологічного університету; Валентина Петрухіна – заступник директора Бердичівської міської ЦБС по роботі з дітьми; Олена Іщук – бібліотекар І категорії обласної бібліотеки для юнацтва; Людмила Пилипчук – завідуюча Попільнянською районною бібліотекою для дітей та я, Олена Бондарчук – завідуюча бібліотекою - філіалом №3 для дітей  ЦБС міста Коростеня .
  Кожен член команди мав свої обов’язки та виконував свої функції, якими дуже гарно та професійно керувала Наталка Журавська. 
Наша команда гармонійно склалася із представників старшого, досвідченого, покоління (до якого відношуся і я) – три члени команди і молодого покоління - також три члени команди, до якого відноситься наш чарівний керівник. І, можливо, саме поєднання досвіду та свіжого погляду на професію і привели нас до успіху. Особисто мені було дуже приємно співпрацювати в цій команді та дослухатися до порад та рекомендацій нашого керівника, бо бібліотека змінила свій формат традиційності, а хто ж, як не молоде покоління може творити нове, авангардне бачення сучасної бібліотеки, вдихати в неї нові течії, і робити цікавою для нових поколінь. А ми – досвідчені бібліотекарі, котрі пам’ятають традиційні тихі зали бібліотек та людей, які були самою читаючою нацією у світі, разом із молоддю повинні вміло поєднати традиційне із інноваційним і показати всім, що бібліотека змінюється саме для них – своїх користувачів, щоб кожному у бібліотеці було комфортно – від пенсіонера з книгою та газетою до найпросунутішого  тінейджера.                                Семінар проходив у мальовничому готельному комплексі «Лісова пуща», де окрім напружених, але цікавих занять та тренінгів, ми мали можливість відпочити на свіжому, насиченому сосновим ароматом повітрі,  і навіть скупатися,  не дивлячись на трохи дощову погоду,  скуштувати смачні страви  у вишуканому ресторані та поласувати «PR - тортиком» під шампанське на урочистому нагородженні.    Враження я отримала найпозитивніші, тому хочу подякувати організаторам та тренерам: Людмилі Гуменюк,  координатору проекту «Регіональні PR - офіси сучасних бібліотек»; Михайлині Скорик, медіа - тренеру, головному редактору podrobnosti.ua  телеканалу Інтер; Євгенії Амеліній, медіа-менеджеру програми «Бібліоміст» та Мумтазі Абдураззаковій, заступнику директора програми «Бібліоміст».
Ми на семінарі
Житомирська команда з тренерами
Тренінг
Тест із тренером Євгенією
PR - тортик

8 коментарів:

  1. Чудова публікація, шановні колеги! Вітаю з високим результатом за участь у проекті "Піар-офіс бібліотек Житомирщини".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людмило. Високий результат - спільна праця нашої з Вами команди, тож працюємо й надалі, оскільки так гарно вдається...

      Видалити
  2. Вітаю, пані Олено, із прекрасною роботою!!! Недаремно говорять, що бібліотекарі вміють ВСЕ, тепер ви вже професійний піарщик. Дякую, що долучились до участі у цьому проекті!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, Наталко. Моя участь у цьому проекті стала ковтком свіжого повітря як в профейному так і в прямому розумінні... Мені було дуже приємно співпрацювати в нашій команді взагалі та з Вами, як керівником команди, зокрема. Подібна діяльність дуже позитивно на мене впливає, тож , як трапиться нагода - з задоволенням стану корисною. :)

    ВідповістиВидалити
  4. Хотілося б прочитати про бібліотечну роботи пані Олени та переглянути рівень проведених заходів, адже професіоналізм має бути у всьому! Чекаємо нових статей!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зазвичай анонімам не відповідають, але в деяких випадках можна зробити вийняток. Про бібліотечну роботу можна прочитати на цьому блозі за міткою "бібліотека-філія№3", а краще записатися до бібліотеки та відвідувати масові заходи... А ще можу порадити поцікавитися про професіоналізм вище згаданої особи в метод. відділі ЦБС м. Коростеня, у директора та колег, а також в обласній бібліотеці для дітей. :)

      Видалити
    2. Дійсно, професіоналізм має бути у всьому. Однією статтею не розповісти про діяльність нашої творчої і креативної колеги, висвітлено лише один з успішних аспектів її роботи. Залюбки розповімо про інші цікаві моменти роботи філії №3 на сторінках блогу.

      Видалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!