Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 30 січня 2014 р.

Вічна слава в кетягах калини



Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
"На порох стерти, перебити" -
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей - не перемогти!
М. Луків
Патріотизм… Як розуміє його сучасна молодь? Які приклади патріотизму знають та на які орієнтуються?
  За результатами програми міжнародних досліджень «Студенти – образ майбутнього»» 2011 року, проведеного Інститутом Горшеніна, майже половина української молоді не вважає себе патріотами, а 54,6% молодих українців пишаються тим, що вони громадяни України. Але це найгірший показник серед молоді Росії, України, Польщі та Казахстану.

Можна  довго перераховувати причини, через які українська молодь не пишається тим, що вони є українцями. Та спостерігаючи за подіями, що відбуваються в нашій державі в останні два місяці, бачимо, як патріотична свідомість молоді досить стрімко зростає. Принаймні, наша молодь не настільки байдужа, як це здається на перший погляд, адже саме молодь, студентство вийшли на майдан Незалежності висловити свій протест проти рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, який переріс із проєвропейського на антиурядовий.
         Бібліотеки - аполітичні установи, але тільки лише цілком байдужа людина може лишатися осторонь подій, що тривають у нашій державі нині. Бо, як сказав відомий польський письменник Бруно Ясенецький: «Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство».   А як гласить вислів давніх греків: «Бібліотека – це місце, де розум  і душа черпають свої сили в старих чи нових ідеях».
  Значний вплив на зниження рівня патріотизму серед молоді мають: відсутність національної ідеї, складне історичне минуле України, низький рівень впевненості у завтрашньому дні, втрата моральних цінностей. Тому виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції нині визнані проблемами загальнодержавного масштабу.
  Допомагати у вихованні підростаючого покоління покликані також і публічні бібліотеки. Для цього у бібліотеках міста заплановано проведення низки заходів. Працівниками бібліотеки-філії №3 спільно з вчителем історії ЗОШ №10 Будзинською Таїсією Ростиславівною, яка є керівником гуртка «Патріот», проведено один  з таких заходів 29 січня 2014 р. А саме у рамках загальносистемного проекту «Україна в духовній історії людства» відбувся урок патріотизму "В понурій темряві віків світити будуть завжди Крути", присв'ячений 96-й річниці бою під Крутами.



  




   Юних читачів  не залишили байдужими розповідь  про бій під Крутами, презентація книги «Крути. Січень 1918 року» Я. Гаврилюка та документальний фільм «Пам’яті героїв Крут» про мужність і героїзм, про незламність духу. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. У масштабах всесвітньої історії ця битва, може, й  незначна. Вона не є зразком військового мистецтва. Проте вона – символ нескореного духу нашої нації. Подвиг українських юнаків, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі...

  








 І сьогодення нам доводить, що такі уроки, як бій під Крутами, не пройшли марно. Багато молоді гідно складає іспит на патріотизм - готові боротися і, навіть, віддати своє життя за майбутнє України, за її незалежність, свободу і сьогодні. Вічна пам’ять та слава героям Крут та героям сучасним, які дають нам приклад патріотизму та мужності в наші дні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!