Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 11 липня 2012 р.

Дівка косу чесала, красну квітку вплітала


   Ой не ріж косу,
     Бо хорошая,
     Не губи красу –
     Дуже прошу я.
     Я люблю тебе таку –
     В косах стрічку голубу…


                   Довге густе волосся завжди було ознакою дівочої вроди, а охайно заплетена коса – символом цнотливості, незайманості та дівування. А чи знаєте ви, чому коса заплітається з трьох частин? Два елементи – це життя сонця і природи, а третій – символ сім`ї.
Нерідко дівоча краса асоціювалась із «русою косою до пояса». Про це співається у відомих  піснях  «Розпрягайте хлопці коней» та «Вечір надворі, ніч наступає». 


       Працівники дитячої  бібліотеки ім. Л.Українки провели урок народознавства "Дівка косу чесала, красну квітку вплітала", на якому присутні мали змогу не тільки  прослухати змістовний та цікавий матеріал про косу, а й продемонструвати свої досягнення в "мистецтві" плетення коси.
 
           Побутує  думка ,що якщо дівчина вміла  стежити за своїм волоссям, то в майбутньому з неї буде гарна господиня. Про охайність дівчини говорили: « Яка коса - така і краса». Здавна вважалось  самим великим недоліком для дівчини чи жінки  братися  за будь-яку роботу  з розпущеними косами. Про таку говорили: « У неї на голові сорока гніздо звила», «У неї в косах сім чортів стрибало».
       Учасниці заходу мали змогу не тільки продемонструвати різні види плетіння коси, а також поділилитися своїми рецептами догляду за волоссям. Під час цього уроку  було проведено конкурс «Найдовша коса». Переможницею стала Кутишенко Анастасія. 
     Майстер-клас по плетінню коси провели Сіліна-Кашкарова Анастасія, яка продемонструвала майтерність перукаря з різних видів зачісок – активна читачка бібліотеки та Капітула Тетяна – бібліотекар філії.

       Мода на коси рано чи пізно може і повертається, а чи повернеться  та первинна сутність – надбання народної етики, яке символізує глибокий дух дівочої чистоти? Дівчину з довгою косою ми не обійдемо увагою, придивимося і подумаємо: які добрі були у нас традиції! Так хай же вони відроджуються і в селі, і в місті,і в наших душах. Що не кажи, а в довгій косі до пояса  завжди відчувається щось жіночне, ніжне  і прекрасне. 



12 коментарів:

  1. Дуже змістовний, потрібний урок для дітей ви організували. Особливо мені сподобалася практична частина, які гарні зачіски вміють робити дівчатка, це вже справжні майстрині - перукарі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, Всезнайко, дійсно було дуже цікаво і корисно. Дівчатка творчо підійшли до практичної частини.

      Видалити
  2. Яка ж це краса - дівоча коса! Побачити дівчину з гарною доглянутою косою стає вже рідкістю. Здебільшого дівчата вибирають сучасні стрижки. А у вас на заході така краса, дівчатка такі красуні і так вправно коси плетуть! МОЛОДЦІ!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Дійсно, Ольго, сучасні дівчата рідко заплітають коси. Але зараз стількі варіантів гарних зачісок з довгого волосся, великий простір для творчості і фантазії.

    ВідповістиВидалити
  4. Незвичайний захід організували, аж самим захотілося. Молодці, дівчата, такі зачіски вміють робити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вдячні, Тетяно, за коментар. Нам, жінкам, дійсно було цікаво готуватися і проводити цей захід.

      Видалити
  5. Такі заходи необхідні для того ,щоб відновлювати українські забуті традиції.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, Аліно, вже давно треба повертатися до забутих, але гарних наших витоків.

      Видалити
  6. Вітаємо вас з Днем бібліотечного блогера! Бажаємо вам успіхів у роботі, нових трудових звершень, БЛОГОПОЛУЧЧЯ, впевненості у дні прийдешньому. Миру, щастя, добра вашим бібліотечним родинам! БІБЛІОБЕРДИЧІВ запрошує до співпраці.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро вдячні за вітання! Із задоволенням будемо з з Вами, БІБЛІОБЕРДИЧІВ, співпрацювати. Приємно, що сім'я бібліоблогерів Житомирщини поповнюється.

      Видалити
  7. Дорогие коллеги!
    Шлю вам из России поздравления с профессиональным праздником! Вдохновения! Творчества! Благодарных читателей! И мудрых руководителей!
    Пусть как можно больше будет таких замечательных мероприятий, как это!

    ВідповістиВидалити
  8. Дорогі колеги-блогери!
    Хай здоров'я, радість і достаток,
    Сиплються не мов вишневий цвіт,
    Хай малює доля з буднів свято,
    І дарує Вам багато літ!
    З повагою БІБЛІОБЕРДИІВ.

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!