Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



вівторок, 23 липня 2024 р.

Велич історії –Житомира


Уривок вірша Житомир


Це вістря племені древлян -
Житомир гордовитий.
Поліська сонячна земля
Легендами сповита.
 
Тут річки Гуйви течія
І Тетерева води
Милують зір, дають життя
І розкіш всій природі.
 
Князь давньоруський Житомир
Заклав тут перший камінь,
Щоб шанували жито й мир,
Щоб славним містом стали.

Тетяна Мошковська

Місто Житомир – обласний центр України, що розкинувся на мальовничих берегах ріки Тетерів. Існує версія, що назва топоніма Житомир походить від слів «мир» та «житичів». Згідно однієї з легенд, населений пункт був утворений у 884 р. як невелике укріплення (дерев'яний замок) на високих гранітних скелях притоки Тетерева – Кам'янки. Житомир належить до найдавніших міст України. З часів Середньовіччя і до сьогодні Житомир був, є адміністративним центром регіону.

До 1140-ї річниці з дня заснування Житомира бібліотекарями бібліотеки-філії №4 ПБ КМТГ було підготовлено історичну відеодовідку «Велич історії –Житомира».

Зазирнемо в історію міста… Археологами  поблизу міста було виявлено поселення і кургани епохи бронзи, раннього залізного віку. В межах міста також розкопано могильники VII сторіччя та залишки староруського городища Х–XIII століть.

За місцевою легендою, яку записав історик ХІХ століття священик Микола Трипольський, місто започатковано близько 884 року і свою назву одержало від імені руського дружинника київських князів Аскольда та Діра – Житомира, що нібито відмовився служити Олегу, сховався у лісах і оселився на високій скелі при злитті рік Кам'янки і Тетерева. Згодом над глибоким урвищем над Кам’янкою збудували дерев'яний замок.

Яким був Житомир у XVIII сторіччі? Уявлення про це дає карта 1771 року. Там, де нині знаходяться вулиці Ольжича, Короленка, був центр міста, забудований переважно невеличкими одноповерховими будинками. Тут знаходилися чотири монастирі, дві духовні семінарії, кафедральний костел. Житомир завжди славився своїми театрально-музичними традиціями.

Перший стаціонарний театр було відкрито в Житомирі 30 серпня 1803 року. У 1858 році було побудовано новий театр, будівля збереглась донині. У Житомирському театрі грали Кропивницький, Амбросій Бучма, Іван Кочерга, виступала французька співачка Поліна Віардо та ін. Під час свого турне Україною тут у 1847 році виконував свої твори геніальний композитор і піаніст Ференц Ліст. Яскраву сторінку в театральне життя Житомира вписав його уродженець - видатний український і польський драматург Кароль Август Гейнч.

Обласна філармонія у місті – це найстаріший театр нашої країни. У місті 13 мостів, а другий найбільший пішохідний міст – улюблене місце зустрічі закоханих, прогулянок та любителів роуп-джампінгу.

    У Шодуарівському парку, який простягнувся на березі річки Тетерів на площі близько 36 га, є фонтани, скульптури, унікальні рослини і зони відпочинку. Саме тому це одне з кращих місць для відпочинку та прогулянок містян.

127 років тому у Житомирі вперше запалили електричну лампочку. Ця визначна подія сталась у місцевому театрі. У 1896 році київська фірма «Ольшевич і Керн» запропонувала місту освітити електроенергією Житомирський театр від тимчасової пересувної електростанції, з чим радісно погодилась житомирська еліта та інтелігенція.

Житомир був третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів.

    В місті у 1907 році народився майбутній творець космічних кораблів Сергій Корольов. Музей космонавтики імені Корольова у Житомирі, за оцінками фахівців, посідає друге місце у світі після аналогічного закладу на мисі Канаверал у штаті Флорида в США.

Саме в Житомирі ухвалили нашу національну валюту гривню Верховною радою міста. Соколовський карʼєр поблизу Житомира має глибину 110 метрів, що робить його дуже популярним серед дайверів.

    На сьогоднішній день місто має свою давню історію, постатей, якими може пишатися, великі підприємства, які роблять свій внесок в розвиток економіки країни, незабутні місця, в які хочеться повернутися знову і знову, та красиву архітектуру, яка захоплює кожного.

    Житомир – це більше, ніж просто місто. Від історичного шепоту до природних скарбів. Це місцевість, де переплітаються минуле і сьогодення, а краса природи захоплює подих. Тож пакуйте валізи та вирушайте до Житомира!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!