Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 21 березня 2024 р.

Поезія єднає націю

    

    Україна палає, країна у вогні. Таким є наше болюче сьогодення. Плани одних полетіли шкереберть, нові реалії будують майбутнє. Натомість поезія завжди надихала українців на боротьбу, адже всю нашу історію ми виборюємо свободу.

    Сьогодні емоції переповнюють кожного, з’явилась потреба транслювати пережите. І, мабуть, віршувати - це своєрідна психотерапія, яка пом’якшує біль про жертви, про ницість і жорстокість ворогів. Поезія - це і спроба виправдати своє буття, нехай згорьоване, для певної групи людей. Або й цілої нації.

    В межах Національного тижня читання поезії у Публічній бібліотеці Коростенської МТГ було проведено загальносистемне мереживо патріотичних читань «…Колись таки затихнуть ці громи, здобудуть перемогу наші люди. Жахіття двадцять другої зими довіку Україна не забуде!».

    Бібліотекарі центральної бібліотеки запросили своїх користувачів на годину поетичної композиції. «Війна також торкнулася і літератури, яка нині демонструє усе розмаїття думок та вражень про наше сьогодення. Все більше поетів у своїх віршах проникають у глибину важливих подій нашої країни. Їхня поезія, з усіма його травмами й трагедіями, теж переживає досвід війни. Вона творить мову спротиву і намагається її розвинути до абсолюту, тобто почути усі голоси і ридання, якими переповнено повітря воєнного часу» - прозвучало у виступі ведучих. Поетичними рядками  П. Вишебаби, Г. Британ, Н. Калиновської, В. Кравченко, М. Смовського, Н. Діденко, Г. Потопляк, Т. Буги, М. Берляк, С. Бароніної створили патріотичне мереживо, яке стало панацеєю для стомлених душ. Ведучі презентували літературний калейдоскоп із підібраними сучасними збірками поезій, есеїв, щоденників та оповідань.




Працівники бібліотеки-філії №1 провели патріотичні читання, учасниками яких стали учні 6-А  та 7-А класів  КМЛ №11: Тетяна Доманчук, Христина Кучинська, Софія Галицька, Нікіта Сотниченко, Мілана Бородіна, Поліна Українець. 

Діти переглянули відеоролик «Цікаві факти про поезію».

   Працівники бібліотеки – філії №2 презентували нову книгу, яка напередодні надійшла до фонду бібліотеки - поетичну книжку «Блискавка зустрічає воду і вітер» Маріанни Кіяновської. Це не просто рефлексії на події сучасного етапу війни росії проти України, а цілісне ліро-епічне полотно, глибоко закорінене в українській і світовій культурі. Авторка пише верлібром - вільним віршем. І це дозволяє передати чисте, мов озон, почуття. Голий зміст, не прикрашений обладунками рим і силабо-тонічних розмірів. Вона прагне висловити те, що відбувається довкола, що відчувають і чого прагнуть українці. Тим самим її збірка утверджує український світ. 

https://youtu.be/tYZ96O3TWdU

 Фахівці бібліотеки-філії №3 «вплели» у візерунок загальносистемного мережива патріотичних читань вірш Ірини Цілик «Повертайся живим». У цій поезії висловлені щирі вболівання за наших мужнів воїнів, надія та нескінченна віра у перемогу та світле майбутнє кожного захисника України. А заклик повернутися з перемогою додому - це той посил доброти, оптимізму та впевненості, який кожен свідомий українець адресує тим, хто боронить нас від агресора.

Бібліотекарі бібліотеки-філії  №4 разом зі своїми користувачами долучились до   загальносистемного мережива патріотичних читань  декламуванням поезії у віртуальному форматі: Богдана  Гресько - свій авторський вірш «Боріться за волю, за майбутнє боріться», який був написаний в перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну. Ольга Литвинчук  - вірш  Віталія Міхалевського  «Доброго вечора! Ми з України!». Через поезію читачі передали емоції та відчуття кожного українця.

Горе, біль від втрат і розлук, материнські сльози, радість зустрічі та перемог, помста, лють, розпач, віра, любов до України  і всеперемагаюча  надія – почуття, які породжує війна. У бібліотеці-філії №5 також пройшли патриотичні читання. 

    Вірш Л. Костенко читає Загоровська  Наталія  Юріївна.

 До загальносистемного мережива патріотичних читань долучилася і бібліотекар бібіліотеки-філії №6

    Через римовані рядки, яку називають Поезією Вільних, сучасні українці акумулюють свій біль і горе від війни. У бібліотеці-філії №8 було проведено поетичне знайомство з творчістю  Юлії Гнітецької.   

    Юлія народилася та виросла в Коростені. В 1999 році закінчила ліцей № 9. В 2005 році  отримала вищу освіту  в МАУП, має диплом бухгалтера. Свої перші вірші написала в одинадцять років. Наразі  друком вийшло чотири альманахи віршів, в кожному є вірші автора. Багато рядків присвячено нашим захисникам, їх родинам. Поетичні рядки зігрівають та надають сили нашим захисникам на війні.  Юлія вважає, що писати вірші - це великий подарунок від Бога. Усе, про що болить серце, говорять вуста.  



        Поети не обирали війну для своєї творчості, але прийняли бій. Українці – справжній народ - військо. Перемога - наша карма. Минуле належить історії, майбутнє – це таємниця. Війна стала життям людства і, отже, тема війни на довгі роки буде основною темою мистецтва. Ми, Українці – сильна нація. Ми  – бастіон героїв і борців. Ми виживемо, вистоїмо і здобудемо перемогу, щоб засівати теплом і миром душі, щоб передати обереги пам’яті прийдешнім поколінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!