Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 25 березня 2023 р.

З пензлем у руках і ніжністю в серці

 Катерина Григорівна Лісова – талановитий український живописець, журналіст, неймовірно мудрий керівник, та перш за все – Жінка, яка світ бачить серцем. Вона вимальовує пензлем вічні почуття, котрі ніколи не втратять цінність.

  У читальній залі центральної  бібліотеки  пройшла мистецька респект-зустріч «З пензлем у руках і ніжністю в серці», в рамках якої була презентована персональна виставка до ювілею коростенської художниці Катерини Лісової; вона привертає увагу присутніх неймовірним космосом барв і напівтонів.  



  Катерина Григорівна прийшла у мистецтво не зовсім прямим шляхом. Вона повністю присвятила себе полотну та фарбам, коли їй було вже за п’ятдесят. Все попереднє трудове життя займалася журналістикою у редакціях газет Житомира та рідного Коростеня. І тому багато містян знають її, передусім, як журналіста міськрайонної газети «Радянське Полісся» та очільниці міської газети «Іскоростень», адже здатність володіти словом відчула ще зі шкільної лави, саме тоді була надрукована її перша критична замітка.

 Подальшу освіту за фахом «Журналістика» здобувала в Українському поліграфічному університеті імені Івана Федорова. День вона проводила в аудиторіях з майбутніми журналістами, а вечори – у спілкуванні з художниками-графіками у мистецьких дискусіях в львівських кав’ярнях або ж за аркушами паперу з етюдами, ескізами майбутніх робіт. І завдяки цілеспрямованості та сумлінності Катерини Григорівни високі життєві горизонти підкорялися їй.    

  Художньої майстерності вона досягала самотужки, приділяючи велику увагу самоосвіті, знайомилася з технікою малювання, придивлялася, як працюють художники. При першій нагоді відвідувала художні виставки та музеї, планери з художниками і невтомно працювала.

    Вона може на одному подиху малювати цілий день. «Беру у руки пензлик, і час для мене ніби зупиняється», - зізнається Катерина Лісова, - коли пишу, не помічаю, що робиться за вікном, - сяє сонечко або вже вийшов місяць. Часто буває, що лягаю спати, але приходить ідея нової картини і я повертаюся до мольберта». 



    Коли готовність повністю зануритись у яскравий, захоплюючий світ живопису переросло в непереборне бажання, вона рішуче зробила цей крок. Відтоді написано сотні дивовижних полотен, які презентували на всеукраїнських та персональних виставках. Картини Катерини Григорівни перебувають у приватних колекціях в багатьох країнах світу. Мисткиня виставляється в найбільших інтернет-галереях.

  

   
Всіх, хто мав нагоду споглядати художні роботи Катерини Лісової, вражає їх яскрава, насичена палітра кольорів, різноплановість сюжетних ліній, піднесений настрій та позитивний заряд емоцій. Мисткиня пише про все, що може бути близьке жінці, – небо, море, квіти, луки, поля і мрії про краї, де ще не побувала.

   Художницю завжди вабила неповторна краса непримітних за своєю архітектурою старих будівель Коростеня, рідних мікрорайонів міста, звичайних на перший погляд, але таких властивих поліському рельєфу живописних куточків природи. Звертається Катерина Лісова у своїх полотнах і до історичних сюжетів Древлянщини.


    Знайшла відображення у творчості художниці і жахлива війна, яка увірвалася у домівки кожного українця. Художніми засобами мисткиня фіксує страхіття злочинів рашистських загарбників. Створена майстром картина «Мелодія на флейті від маленького Янгола» стала обкладинкою каталогу  благодійного аукціону в Атланті, США, "Дихай з Україною!" на підтримку ЗСУ та біженців з України.

   


 В альбомі була представлена ще одна картина художниці «Мальви». 


 Значну частину коштів від продажу своїх робіт художниця віддає на лікування і реабілітацію українських воїнів та на підтримку ЗСУ для прискорення нашої перемоги.

   Роботи Катерини Лісової напрочуд енергетичні й настроєві, від них важко відвести погляд. А це, вочевидь, і є неспростовною ознакою Художника.   

   Ознайомитись з художніми пошуками Катерини Лісової можна, перегорнувши сторінки мистецького автографа «Полотна і фарби крізь гармонію душі» та відвідавши віртуально-мистецьку галерею, підготовлених фахівцями ПБ Коростенської МТГ.


   Завітайте у найближчі дні до читальної зали міської бібліотеки і ви гарантовано потрапите в інший світ – світ дивовижного поєднання кольорів, казкових і яскравих сутінок і витонченої поезії в картинах. Виставка картин діятиме з 25 березня по 15 квітня 2023 р. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!