Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



пʼятницю, 31 березня 2023 р.

Будителі духу нації


 «Державна самостійність єсть головна умова існуван­ня нації»  

   М. Міхновський




«Наш національний ідеал може здійснитися тільки в безкомпромісовій боротьбі з Росією... Свідомі цього ідеалу, навіть повалені на землю, навіть під чоботом щасливого переможця — ВСТАНЕМО!»

Д. Донцов


На фоні російсько – української війни і маси пропагандистських повідомлень про  «українських націоналістів» у російському суспільстві сформувалася думка про те, що українці – це «бандерівці», нацисти,  фашисти. Націоналізм... що ж насправді означає цей термін і чому його так бояться росіяни? Націоналіст по-російські – це українець, який відмовляється визнати себе росіянином.  А націоналізм по – українські – це спосіб збереження української ідентичності, світогляд, який передбачає існування української держави, що зберігає унікальну українську культуру. Те, що зараз відбувається в нашій державі, а це - боротьба кожного окремо взятого громадянина - і є націоналізм. Тому всі, хто підтримує Україну і хто воює за неї, — це сучасні націоналісти, люди, які люблять свою Батьківщину, ненавидять тих, хто її руйнує і вважають націю найвищою цінністю, ототожнюючи себе з нею.

  У першій половині ХХ ст. ідеологія націоналізму дуже популярна в Європі як елемент національно – визвольної боротьби. Найвідомішими авторами концепції українського націоналізму були Микола Міхновський та Дмитро Донцов.  2023-й рік є ювілейним для цих історичних постатей – 150-річчя від дня народження М. Міхновського і 140-річчя Д. Донцова. Ці дві особистості ще в той період історії України розуміли, що саме в боротьбі з Росією ми можемо здобути самостійну Україну. Для Дмитра Івановича Донцова бути українцем означало бути європейцем, частиною європейської цивілізації, де панує порядок і законність, і бути далеким від «монгольської орди», як він називав різні російські режими. Він писав в своїй праці «Націоналізм» (1926): «Коли читаємо історію Європи, – читаємо історію її народів. Читаючи історію Росії, не бачимо нічого, окрім темної маси».

  «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна…» Ці слова були життєвим кредо Миколи Івановича Міхновського, який ще  1900 року у своїй праці «Самостійна Україна» вперше висунув ідею побудови незалежної України. Під такою назвою пройшов урок історичних постатей для учнів 10-А, 10-Б класів міського ліцею №4. Ліцеїсти уважно слухали розповідь бібліотечного фахівця про життєвий шлях, політичну, громадську діяльність, ідеологічні засади Миколи Міхновського та Дмитра Донцова.  Тематична бесіда супроводжувалася слайд – презентацією, школярі мали змогу ознайомитись з виданнями, представленими  на викладці літератури «Титани нації».





   М. Міхновський і Д. Донцов прагнули незалежної України, модерного соціально – економічного ладу, всебічного розвитку українського народу в родині європейських народів, розквіту його мови, національної культури, духовності. І в цьому розумінні ці історичні постаті – наші сучасники.
Вивчаймо, досліджуймо історію нашої Батьківщини, пізнаваймо, вивчаймо її на прикладах неординарних особистостей минулого! Запрошуємо вас переглянути відеоурок «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна…», підготовлений фахівцями бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!