Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 25 лютого 2023 р.

Крим – це Україна.Так було, так є і так буде завжди!


 Крим…лагідне сонце, цілюще повітря з ароматом лаванди і солоного моря, екзотичні рослини, тварини-ендеміки, мідії і пахлава на оксамитових пляжах, гірські дороги-серпантини, неймовірної краси пейзажі, що надихали митців, казкові палаци, музеї, оповиті легендами…все на цьому мальовничому дивовижному півострові створено Богом і людьми для відпочинку, туризму, відновлення життєвих сил, набуття нових вражень.

    Однак в 2014 році до Криму прийшли непрохані гості. Всупереч угодам про гарантії територіальної цілісності України в обмін на ядерну зброю наприкінці лютого Крим став жертвою «зелених чоловічків». Користуючись постреволюційною ситуацією в Україні, розраховуючи, що українські силовики не чинитимуть опір, російська федерація здійснила ретельно сплановану операцію по захопленню,а згодом - анексію Автономної Республіки Крим.

    У бібліохабі бібліотеки - філії №2 до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя було проведено час пізнання «Гібридна війна – окупація Криму». Розпочалася зустріч з тематичної бесіди «Крим: хронологія окупації», під час якої учасники заходу обговорили події, що відбулись в Криму у лютому 2014 року та призвели до анексії Криму, висловили власні думки  щодо майбутньої долі Криму.


    Історія становлення Кримської держави з часів розпаду Золотої Орди в 1449 році до сьогодення свідчить про те, що кримські татари – це народ, який має свою окрему державну історію і навіть сприяв виникненню українського козацтва. Аналізуючи чинники, що вплинули на розвиток  незалежної України, розуміємо, що співжиття з кримськотатарською спільнотою, зручне територіальне сполучення, дружні стосунки, економічні й логістичні зв’язки, культурна взаємодія, історичний досвід військової боротьби створює передумови для взаємовигідного співробітництва двох держав.

       Повертаючись до буремних подій лютого 2014 року, коли в Києві оплакували загиблих на Майдані та формували новий Уряд, усвідомлюємо, як підступно, у форматі «гібридної війни» - діями диверсійно-розвідувальних груп спецназу, російських військових, бандформувань під прикриттям «мирних протестувальників», а саме  - членів місцевих проросійських організацій і рухів, що тривалий час діяли в Криму, - ворог розпочав окупацію Криму.

     Сподіваючись на безперешкодне захоплення влади, 25 лютого  під будівлею парламенту АР Крим, за підтримки організації «Кримський фронт», виступив голова ВР АРК Володимир Константинов з повідомленням про призначення позачергової сесії парламенту 26 лютого, де буде розглядатись питання про вихід Криму зі складу України шляхом референдуму. Така ж інформація почала поширюватись у засобах масової інформації.

26 лютого під стінами Верховної Ради АР Крим відбувся мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу і рухом «Євромайдан Крим». Військового спротиву майже не було, адже що мирні люди могли вдіяти проти озброєних спецпризначенців в масках? Були запеклі сутички з проросійськими громадянами, через незадовільні заходи безпеки двоє людей загинули. В цей день кримським патріотам вдалось відтіснити проросійський мітинг до внутрішнього двору парламенту і скасувати призначену сесію. Прості люди робили все, що в їхніх силах, ніхто не хотів зраджувати і продавати батьківщину, вони боролись за територіальну цілісність.

Керівництво РФ вдалося до застосування сили - на наступний день озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради міністрів АРК у м. Сімферополі.

Почались утиски та переслідування кримських татар. Чому історія повторюється, які з її уроків ми не вивчили? Si vis pacem, para bellum… Маємо робити висновки з історії,  яка не пробачає  помилок,  її потрібно знати, вивчати, не допускати повторення минулих трагедій.

    Також присутні переглянули відео-проєкт «Крим – це Україна» та познайомилися з літературою, представленою на тематичній викладці «Крим: історія і сьогодення». 

Бібліотекарі запропонували для подальшого ознайомлення  широкий перелік літератури – від стародавніх легенд кримськотатарського народу до публіцистичних творів сучасності. Для наших користувачів дата 26 лютого є символом опору окупації, яка триває вже дев'ять років. А наша зустріч цього дня є свідченням того, що ми усвідомлюємо - спротив кожного з нас, сьогодні як ніколи, має значення. Ми не скорені і не віддамо свого. Окупація українських земель розпочалася 26 лютого 2014 року і продовжується досі! Спротив триває! Перемога за нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!