Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



суботу, 12 листопада 2022 р.

Велика чарівниця зі Швеції

 

  Хто з нас не чув про шведську письменницю Астрід  Ліндгрен? Життя цієї чудової письменниці було присвячене створенню захоплюючих творів для дітей, знайомих нам з дитинства. Саме на її книгах виросло кілька поколінь і, треба визнати, вона належить до когорти кращих дитячих письменників усіх часів і народів.

  До 115-ї річниці від дня народження А. Ліндгрен бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 для дітей запросили користувачів у віртуальні пригоди «Веселі шибеники Астрід Ліндгрен», щоб розширити межі уявлень про велику чарівницю зі Швеції.

  В основу багатьох творів Астрід лягли фольклорні історії та казки, які вона чула від рідних ще в дитинстві. Варто було їй лише навчитися грамоти, як  у неї проявилися письменницький дар і пристрасть до творчості. Її здібності стали очевидними вже в початковій школі. Твори Астрід Ліндгрен сповнені фантазії і любові до дітей. Багато з них перекладено на 70 мов і видані більш ніж у 100 країнах. У Швеції вона стала легендою, оскільки розважала, надихала і втішала не одне покоління читачів, брала участь у політичному житті, змінювала закони і, що найважливіше, помітно вплинула на розвиток дитячої літератури.

  Цікавим фактом є те, що абсолютно всі шведські видання відмовлялися друкувати повість про Пеппі, вважаючи, що вона антипедагогічна для юного покоління. І тільки в 1944 році Ліндгрен отримує право видаватися, займаючи друге місце на відомому творчому конкурсі. Після виходу першої ж книги «Пеппі Довга Панчоха», автор отримує світову популярність.

  За роки своєї літературної діяльності Астрід Ліндгрен заробила не один мільйон крон, продаючи права на видання своїх книг і їх екранізацію, на випуск аудіо- та відеокасет, а пізніше ще й компакт-дисків із записами своїх  літературних творів у власному виконанні, але нітрохи не змінила свого способу життя. З 1940-х років вона жила в одній і тій же – досить скромній – стокгольмській квартирі і вважала за краще не збирати багатства, а роздавати гроші іншим.

 Дитяча письменниця стала першою жінкою, якій за життя був встановлений пам’ятник – він знаходиться в центрі Стокгольма. Астрід була присутня на урочистій церемонії його відкриття.

 Щороку 14 листопада, в день народження письменниці у Швеції вручається почесна премія імені Астрід Ліндгрен, яка присуджується авторам книг для дітей. Це перша за величиною премія у світі дитячої літератури.

  Її чарівні казки і веселі розповіді посіяли частинку добра і любові в серцях вже кількох поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!