Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 29 листопада 2018 р.

Вчимося розуміти і поважати



Людина – це унікальна і неповторна особистість, одна – єдина така на світі. Тому вона має дбайливо і з любов’ю ставитись до себе. Той, хто поважає себе, дотримується мудрої заповіді: «Стався до оточуючих тебе людей так, якби ти хотів, щоб ставились до тебе». 
В нашому суспільстві вже давно говорять про поняття толерантності та поваги одне до одного. Та з часом ми забуваємо про сенс цих слів і наша увага з цінностей людських відносин переключається на реалізацію особистих потреб. Минулого тижня серед закладів освіти проходили заходи, присвячені боротьбі проти насилля. Не могли бути байдужими до актуальної теми  й фахівці Центру соціально-психологічної реабілітації в м. Коростені в співпраці з бібліотекою - філією №2. 

На базі книгозбірні для учнів 9 класів Коростенського міського ліцею відбувся захід на тему: «Розуміння. Повага. Захист», метою якого було підняття теми булінгу серед підлітків. Завідуюча бібліотеки Тетяна Маєвська ознайомила присутніх з поняттями «насильство», «булінг», видами насильства, правовими та юридичними аспектами. Бібліотекар Інна Лоюк звернула увагу підлітків на підбірку видань за темою: «Читай, аби запобігти!». Кожний учасник отримав пам’ятку «Зупинимо насилля разом!», підготовлену бібліотекарями.

Практичним психологом ЦСПР Юлією Томах було проведено тренінгове заняття, в результаті якого підлітки за допомогою психологічних технік мали можливість дослідити свої психологічні межі; почуття, які виникають в момент порушення особистих меж іншими; відслідкувати  ступінь особистого втручання в межі інших та наявність конформізму. На епізодах з сучасних фільмів будувалася дискусія про причини та методи подолання булінгу. Ось деякі з них:
-        Ти не винен в тому, що відбувається.
-        Знай свої сильні сторони (створи список своїх позитивних якостей, який перечитуй в момент знецінення себе ).
-        Не реагуй на провокації агресора. Такі люди хочуть відповідної реакції від тебе, не отримуючи її, їм стає сумно і вони йдуть геть.
-        Ти не повинен бути один з цією проблемою. Не мовчи: знайди з ким можеш поділитися. Це може бути друг, рідна людина, батьки, вчитель, психолог.

Від булінгу ніхто не застрахований. Не зважаючи на соціальну  роль та статус, кожний повинен вміти протистояти насиллю та ні в якому разі не підтримувати й не бути ініціатором його, адже життєвий закон бумерангу діє з магічною силою. Усяке насильство, похмуре і відразливе, свідчить не про силу, а про її відсутність.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!