Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



середу, 17 жовтня 2018 р.

На Покрову Коростень єднає всіх зі словом

«Вже стелить шляхом золота Покрова
І губить срібну нитку павутин.
Наш Коростень збирає знов і знову
Закоханих у слово дочок і синів»
  Ось і знову ступила на наш поріг золоточола осінь. Свічками запалахкотіли берези, вбралися в золоті шати красені-клени, а осокори вже скинули своє золотисте вбрання. Тихі, мрійливі, зажурені стоять ці осінні дні. Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею - синє, чисте, бездонне небо.

І вже вкотре прийшло до нас літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову», яке з кожним роком шириться  по всій Україні. Все більше митців, письменників, журналістів і просто шанувальників славного українського слова гуртується довкола нього.
  Нині вже всім зрозуміло: для того, аби відродити рідне українське слово, домогтися, щоб воно повноправно звучало у домі і в транспорті, у дитячому садку і в школі, у студентській аудиторії і в будь-якому закладі, не досить прийняти відповідний закон. Адже хоч би яким палким і милозвучним не було українське слово, саме воно до наших дітей не прийде - його треба промовити: з любов’ю і вірою, патріотизмом і задушевністю. І це слово промовляють до всіх  вже 12 років поспіль учасники та гості, які приїжджають до міста Коростеня на літературно-мистецьке свято «Просто на Покрову».

   Працівники центральної бібліотеки підготували для учасників свята розгорнутий перегляд «Наш Коростень повінчаний зі словом». Література, представлена на огляд відвідувачам заходу, була презентована двома  розділами: «В ореолі слави поета: володарі премії ім. В. Юхимовича», «Вшановуючи пам'ять земляка: лауреати літературної відзнаки
ім. В. Нечипоренка», тобто на перегляді демонструвалися книги авторів, відзначені преміями наших видатних земляків.
  Що ж бібліотекарі міста побачили  цікавого і особливого на цьогорічному святі?
  По-перше, цього року свято відвідали і видавництва:  київське «Видавець Карпенко В. М.», білоцерківське «Час Змін Інформ», житомирське «БукДрук» (видавець Євенок О. О.).  Однозначно, цей захід вдався і став родзинкою свята! Приємно відзначити, що фонди наших бібліотек поповняться новими виданнями, які були презентовані під час свята, як придбаними за рахунок власних коштів, так і подарованими, зокрема, видавцем Вадимом Карпенком. До речі, Вадим Карпенко – лауреат премії ім. В. Юхимовича за книгу – роман-жарт  «Пригоди Марка та Харка», яку він також нам подарував.

  По-друге, метр української поезії, лауреат літературної премії ім. А. Малишка Леонід Закордонець подарував бібліотеці  свою нову збірку «На відстані руки» ось із таким дарчим надписом: «Коростенській центральній міській бібліотеці на добро і щасливе многоліття». Тут же на святі ми почули поетичні рядки у його авторському виконанні. Це було щось неймовірне!

 Спілкування із талановитим поетом із Бучі Володимиром Березинцем теж залишило приємні спогади. Автор  подарував читачам бібліотеки свої книги «Квітка» і «Я поет із будов, із доріг». А ще ми зустрілися з цікавими, самобутніми літераторами Наталкою Поклад, Любовю Сердунич, Людмилою Морар, Світланою Соболевською, Василем Пінчуком, Ольгою Деркач, Ольгою Муженко та багатьма іншими.
   По-третє, в цей святковий, сонячний, осінній день ми пораділи за нові творчі здобутки нашої землячки, поетеси Лілії Бех- Лілія Петрівна прийнята до  Спілки письменників України, а також була удостоєна премії ім. В. Юхимовича за збірку «До дна не спита чаша гіркоти». Вітаємо із нагородою!
   Під час урочистого зібрання на сцену міського палацу культури
ім. Т. Шевченка були запрошені і ми для отримання диплому «За любов до Коростенщини».
   Насамкінець варто зазначити, що Коростень на Святу Покрову вже давно став літературною столицею. Всім учасникам і гостям свята було тепло і затишно в серцях і душах, бо скрізь звучала рідна українська мова.

  До наступної зустрічі «Просто на Покрову»!

1 коментар:

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!