Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 18 червня 2015 р.

Український вінок – барвистий оберіг

«У віночку нашім
Різнобарвні квіти –
Символ України
І дарунок літа»
  
  А чи знаєте ви, що український віночок – не просто краса, символ вічного коловороту життя, квітучості, багатства , продовження роду, а й оберіг, «знахар душі» , бо в ньому є чаклунська сила, що біль знімає, волосся береже, від всього злого захищає? Про це дізнались діти, що відпочивають у пришкільному таборі при міському ліцеї і завітали до   бібліотеки – філії №2 на етнографічне свято «Хто уміє віночок повити, той уміє життя любити», яке відбулося у невимушеній обстановці  на природі. Доречи, бібліотека щороку тісно співпрацює з табором, забезпечуючи тим самим змістовне, насичене яскравими враженнями, пізнавальне дозвілля своїх юних друзів – книголюбів.

  Бібліотекар Інна Лоюк розповіла дітям про символічно – оберегове значення українського віночка, його композиційний склад, обряд вінкоплетіння, звернула увагу на те, що плести віночки – то ціле дійство і наука, яку сьогодні майже забули. Наші прабабусі знали різні секрети: як плести і коли , як зберігати квіти у вінках. Віночки на Поліссі свідчили про майновий стан дівчини: чим заможніша, тим пишніший вінок, який носили в основному без стрічок, їх вплітали лише у весільні вінки.
 Юні читачі ознайомилися з оригінальною книжковою виставкою «Книжковий віночок», розгадували загадки з даної тематики, слухали вірші і пісні про український віночок.  Учасники заходу мали змогу спостерігати за майстер – класом з плетіння віночків і з великим задоволенням зайнялися цією справою. Деякі діти вже вміли плести і вдосконалювали свою майстерність, а деяким - необхідна була допомога бібліотекарів і вчителів. Завершилось свято рухливими іграми і конкурсами, де головне місце було відведене нашому чудовому українському віночку. Діти, уквітчані віночками, з гарним настроєм і задоволенням фотографувались на згадку про чудову зустріч.   

1 коментар:

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!