Одвічний ШЕЛЕСТ книги сторінок
І потяг до премудрості і слова,
Він мов води джерельної ковток
До себе кличе знову й знову...

Олена Ольгина



четвер, 11 грудня 2014 р.

Духовна скарбниця Коростеня

  Знати історію свого рідного краю є одним із перших обовязків кожного з нас. Відчувати магічну силу місць, які ще памятають наших пращурів. Купатись у водоймах, котрі були свідками невимовної краси словянських княгинь. Врешті-решт, розуміти, що ми – нащадки славетних минулих поколінь.
  
  Знаєте, скільки років Коростенському краєзнавчому музею?.. Не терзайтеся марно в здогадках, давайте краще звернемося  до журналу «Краєзнавство», який почав виходити далекого 1927 року в столичному Харкові, і, як зазначалося в редакційній статті, мав на меті об'єднати розпорошені по найвіддаленіших закутках краєзнавчі сили України. Повідомляючи читачам про цю подію, у своєму першому номері журнал писав, що «з 1923 року в м. Коростень заклався музей, який поставив своїм завданням вивчення Древлянщини». Отже, як стверджує журнал «Краєзнавство», музей у Коростені закладено 1923 року, а функціювати він почав із наступного. 90 років.

  Солідний це вік чи ні? До відповіді на це питання треба підходити  по-філософськи. Якби він стосувався конкретної людини, то очевидно, що так. І ніяких сумнівів ні в кого з цього приводу не виникало б. Ну а коли йдеться про краєзнавчу  установу міста, яке незабаром відзначатиме 1310 років з часу свого заснування, то це лише її розквіт… І хоча на рахунку наукових працівників музею немало сенсаційних знахідок, а в його сховищах зберігаються унікальні археологічні експонати, яким міг би позаздрити будь-який великий світовий заклад такого типу, говорити про старість дуже рано. Адже попереду стільки захоплюючої пошукової роботи!..
  Краєзнавчих музеїв зараз  в Україні нараховується 223, вони становлять найчисленнішу групу серед музеїв України. Практично в кожній області функціонують обласні краєзнавчі музеї, є вони і в районних центрах. Музеї здійснюють активну виставкову діяльність, представляючи численні пам'ятки з історії свого краю, проводять археологічні експедиційно-пошукові роботи на території cвого регіону. Переважно тільки там нині можна побачити справжні предмети старовини, в яких, так би мовити, живуть душі людей, що ними користувалися.Усім цим може похвалитися  й наш Коростенський краєзнавчий музей.
   Сьогодні він представляє унікальну самобутню культуру древлянського краю, є єдиним на території північних районів Житомирщини, який системно вивчає і відтворює в експозиції історію Древлянського князівства, центром якого і було місто Іскоростень. В ньому зібрані майже усі писемні  та речові джерела міста Коростеня.  Загалом в музеї  зберігається більше 20 тисяч артефактів, що дозволяють скласти уявлення про наш рід-коріння і пишатися  високим культурним рівнем славного древлянського роду.


  









  Коростенщина володіє безцінними музейними колекціями – історичними, художніми, мистецькими. Це національна скарбниця, яка повинна бути доступна всім. І саме працівники нашого краєзнавчого музею щоденно відкривають це багатство людям.
   Наш краєзнавчий музей без перебільшення вважається одним з найцікавіших музеїв Житомирщини. Сюди йдуть і йдуть люди, аби збагатитися  вмінням і досвідом багатьох поколінь Древлянського краю. Але, щоб стати таким важливим науковим і культурно-освітнім закладом, безцінним скарбом Коростеня, його колишнім і нинішнім працівникам довелося докласти чимало зусиль і вміння.

   Про свої здобутки і розповіли працівники Коростенського краєзнавчого музею на ювілейній зустрічі з нагоди 90-річчя створення закладу, яка відбулася в читальній залі центральної міської бібліотеки ім.М.Островського. Зокрема, старший науковий співробітник Людмила Іванівна Польгуй дуже цікаво розкрила історію створення музею; познайомила з основними формами роботи. 
  Про музейні фонди присутні дізналися багато нового із виступу Аліни Дзензеловської. А Галина Володимирівна Білоусова дуже емоційно і жваво знайомила присутніх із масовою і просвітницькою роботою, що проводить музей, розповідала про неоціненний вклад краєзнавців-ентузіастів, що допомагають в роботі. 
  Працівниками бібліотеки до ювілею музею було оформлено книжковий перегляд "Духовна скарбниця Коростеня - краєзнавчий музей", а працівниками музею для загального ознайомлення надано стенди з експозиції історії музею.
  На зустріч завітало багато друзів музею, які щиро вітали ювілярів і зичили їм подальшого процвітання. 
  Тож, користуючись нагодою, побажаємо і ми  цим невтомним ентузіастам впевненості у своїх силах, оптимізму і, звичайно, удачі, без якої, як відомо, не буває ні знахідок, ні відкриттів.

2 коментарі:

  1. Цікава подорож) дякую за віртуальні відвідини музею:-)

    ВідповістиВидалити
  2. Віртуально - то тільки для поверхового ознайомлення. В нас дуже гарний музей і заслуговує на хороші повноцінні екскурсії. Запрошуємо на гостини і обіцяємо організувати цікавий пізнавальний відпочинок та реальну наслоду!

    ВідповістиВидалити

Надіслати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, ЯК? Дуже просто!
- Натисніть на стрілку поруч з віконцем Підпис коментаря.
- Виберіть Ім'я / URL. (Ніхто не любить анонімів!)
- Наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім.
- Натисніть Продовжити
- У віконці коментаря напишіть те, що хотіли і натисніть "Надіслати коментар"! Дякуємо!