Ода Дерунам
Деруни, дерунята,
дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Вам так личить сметана і м’ясо,
І олія з цибулею
теж.
А підлива грибна,
запашная
Неодмінно Вам чару
додасть.
Деруни, дерунята,
дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні.
Ви окраса поліського столу,
Страва на день і цілі віки.
Богдана Волкодав
Картопля для кожного українця – це другий хліб. Деруни на
Поліссі входять до меню чи не кожної господині, і споживати їх можна в
необмеженій кількості та з якими завгодно приправами. «А чому б нам не зробити
красиве свято, присвячене цьому овочу? Адже є свято
вареників, чорниці, меду!», - замислились коростенці.
Перший Міжнародний
фестиваль дерунів відбувся 27 вересня 2008 року. У ньому взяло участь більше
п’яти тисяч гостей. Дерун, спечений того дня вагою 118 кг, довжиною 2м 40 см,
занесено до Книги рекордів України. А в наступному 2009 році 19 вересня
встановили пам’ятник Деруну. Приємно, що вірш нашої активної читачки Богдани
Волкодав викарбували на цьому пам’ятнику.
Вже четвертий
рік поспіль Коростень радо запрошує городян та гостей з усіх регіонів України
та зарубіжжя на Міжнародний фестиваль дерунів, який в цьому році відбудеться 10
вересня. Протягом свята будуть проводитись конкурси: плакатів, віршованих або
пісенних творів про деруни, найоригінальніший овоч або фрукт, що виріс на
Коростенщині; майстер-клас від міського голови «Дерун від мера». На фестивалі працюватиме школа дерунярства, де
кожен бажаючий зможе спробувати приготувати деруни й отримати диплом про
закінчення Коростенської міжнародної школи дерунярства, а також головна мить
фестивалю – конкурс на найсмачніший дерун. В цьому році зі всієї України на
свято запросили сім’ї з оригінальним прізвищем – Дерун, було розіслано 600 запрошень
і до нашого міста приїдуть 15 родин.
З ранку до пізнього вечора на всіх нас чекають українські національні
страви, пісні, танці, жарти, розваги, радісний настрій і звичайно - ДЕРУНИ,
ДЕРУНИ, ДЕРУНИ!
Ми теж не могли обминути своєю увагою таке
гарне свято. І вирішили напередодні підготувати апетитну виставку «Найсмачніші
все ж вони – коростенські деруни» і провести тренінг – дегустацію дерунів. Літературні
опуси коростенців, присвячені головній страві свята, що були представлені на щорічних
конкурсах, зібрані у нас в бібліотеці.
Коростенські деруни –
Найсмачніш за все вони.
І великі, і малі
На святковому столі.
Дерунці собі
лежали
І грайливо нам моргали…
Де ж
тієї сили взяти,
Щоб
усіх їх скуштувати?!
Микола Кучинський
Деруни – дерунчики
ВідповістиВидалитиОй смачні ж, голубчики!
Як на стіл їх подаси
Той не треба й ковбаси!
Сама їм і всіх запрошую!
Дякуємо, Алла, за запрошення! Зустрічаємося біля пам'ятника Деруну.
ВідповістиВидалитиОднозначно - "школа дерунярства" - это звучит!!! :))
ВідповістиВидалитиОбожаю картошку во всех ее кулинарных проявлениях! Ела бы ее три раза в день, честно. Гениальный овощ. Спасибо людям, которые её выращивают!
Сразу вспомнился изумительный роман Дудинцева "Белые одежды". В нашей стране даже история картофеля - драматичная... :(
Выставки ваши понравились. Представляю, какой дразнящий аромат в библиотеке стоял! :))
Аромат был действительно обалденный! А деруны какие вкусные! Нам и читателям очень понравились."Школа дерунярства" действительно себя оправдала. В этом году хороший урожай картошки, так что дерунами обеспечены на целую зиму.
ВідповістиВидалитиНу як же так, що пропустили ваше свято???((( Із задоволенням би завітали у Школу дерунярства:-) Виставка дуже "смачна" вийшла!
ВідповістиВидалитиКоростенські деруни, та смачні ж які вони,
ВідповістиВидалитиБо готуються з любов'ю, додають снагу й здоров'я
І щоб їх приготувати добре серце треба мати, Гарний настрій, дзвінкий сміх й нагодуємо усіх!
Натремо на дрібній тертці ми картоплі кілограм,
Й цибулину, також, стерти необхідно буде нам,
Розіб'єм яйце у суміш, трошки додамо вершків,
Це для того, аби згодом наш дерун не потемнів,
Все це слід перемішати, й незабути посолить...
Черга вже прийшла пательню з смальцем добре
розігріть,
Та для смаження підійде, також, і олія
Головне, щоб пропеклися, та не пригоріли.
На пательню викладаєм ложкою столовой
Й смажим декілька хвилин, щоб були готові.
Далі соус овочевий будем готувати,
Нам для цьго в господарстві ось що треба мати:
Моркву, перець та цибулю дрібно рошинкуєм,
Та по черзі на пательні все це спасеруєм,
Все змішаємо, посолим, деруни оздобим й подамо
до столу.
А щоб наша страва ще краще смакувала,
Можна шкварок натопити з свинячого сала.
І щоб було веселіше страву куштувати,
Наливочки грамів сто радим випивати.
Й сум відступить після того, вам сказати мушу,
Якщо пісню заспіваєм, щоб зігріла душу.
Сподіваемось, Тетяно, що наступного року обов'язково до нас приїдете! Дерунами посмакуєте, у Школу дерунярства завітаєте.
ВідповістиВидалитиДякуємо, Еlena, за такий чудовий рифмований рецепт коростенських дерунів. Обов'язково ним скористаємось! Чекаємо на нові шедеври.
ВідповістиВидалитиЯкі деруни, які фото - вже чую цей присмак та аромат. А ваш блог ще й смачненький :)
ВідповістиВидалитиФото вишли дійсно апетитні, дивимось і згадуємо свою смачну виставку та Міжнародний фестиваль дерунів у нашому місті.
ВідповістиВидалития також хочу у вашу Школу, навіть дистанційно. приймете?
ВідповістиВидалитиОбов'язково, із задоволенням!
ВідповістиВидалити